Serbien är ett av de EU-kandidatländerna som kommit längst i processen mot ett framtida medlemsskap. Men när Frankrikes president Emmanuel Macron i veckan besökte den serbiska huvudstaden Belgrad menade han att EU måste reformeras innan någon mer kan släppas in i unionen. Samtidigt fortsätter protesterna mot det korrupta styret i Belgrad – förra helgen var den 32:a helgen av demonstrationer i rad.
Serbien är ett av flera kandidatländer på västra Balkan och det som enligt många kommit längst i processen, både formellt och informellt. Serbiens konflikt med Kosovo ligger dock fortfarande och skaver. De allra flesta EU-länderna har erkänt Kosovos självständighet, men framförallt Spanien stretar aktivt emot – eftersom de då skulle hamna under ökad press om att erkänna den egna utbrytarstaten Katalonien.
På en presskonferens i Belgrad sa Emmanuel Macron att Serbien inte kan bli medlemmar i EU innan unionen reformerats.
– EU och dess 28 medlemsstater fungerar inte just nu och kan inte expanderas utan att genomgå reformer, sa Macron enligt tidningen Balkan Insight.
Han uppmanade Serbien att stanna på den väg som de inlett mot ett framtida EU-medlemsskap och fortsätta göra de reformer som krävs. EU måste också vara redo för att acceptera Serbien den dagen det blir aktuellt. De två statsöverhuvudena, Serbiens Alexandar Vucic och Frankrikes Emmanuel Macron, ska ha haft ett öppet samtal om Serbiens relation och situation gällande Kosovo.
– Det är möjligt att jag aldrig har haft en så öppen och ärlig konversation med en tjänsteman, sa Vucic stolt.
Enligt Radio Free Europe ska Emmanuel Macron ha bjudit in den serbiska presidenten till Paris för samtal om Kosovo, där även Kosovo skulle bjudas in. Han poängterade dock att det inte finns någon ”magisk lösning” på den nu mer än ett decennium långa konflikten.
Tveksam situation i Serbien
Emmanuel Macron är känd för sin kärlek och tro på EU – och har till och med inlett ett eget försvarssamarbete då han anser att det som pågår på EU-nivå går alltför långsamt. Kritiker har hävdad att det kan öka konkurrensen och inte vara fördelaktigt på lång sikt. Att Tyskland bromsat samarbetet mellan euro-länderna, som Macron vill fördjupa, har också retat presidenten.
Gällande Serbiens framtida EU-medlemsskap är mycket oklart. Sedan i december förra året har landet skakats av en stark, men splittrad opposition. Tiotusentals har marscherat på gatorna under parollen ”en på fem miljoner” – något som anspelar på att Alexandar Vucic sagt att han inte kommer avgå även om fem miljoner serber skulle gå ut på gatorna och kräva det.
Här finns en video från förra helgens protester: det var den 32:a helgen i rad man marscherade i Belgrad. Allians för Serbien (Alliance for Serbia) är en sammansättning av många olika grupper, och inte en enig opposition. Det finns även andra fraktioner, som ställer sig ännu längre från Vucuc politiskt sett.