Startsida - Nyheter

Energi

Smidig och stark med surfing

Michelle Ahnell tycker att alla ska prova på surfing för att få uppleva närkontakten med havet.

Surfaren Michelle Ahnell rekommenderar alla att testa sporten hon älskar.
– Kontakten med havet är magisk. Du märker inte att du tränar, säger hon.

Vatten, detta livgivande och grundläggande element, är en utmärkt ingrediens för effektiv träning. Dess naturliga motstånd gynnar muskeluppbyggnaden på ett skonsamt sätt samtidigt som konditionen trimmas av bara farten. Det må se härligt ut att glida fram med vågorna skummande runt brädan men det kräver bra flås och ordentligt med ben- och bålstyrka.

Enligt Michelle Ahnell, som arbetar på Surflogiet, ett surfingcenter i Tofta på Gotland, märker du knappt att det är träning du sysslar med när du väl befinner dig bland vågorna.

– Havet ger en sådan energi. För mig var det kärlek första gången jag testade.

Att surfa ger bra träning samtidigt som du får en härlig naturupplevelse. | Foto: Lisa Wallström

”Glida på vågorna”

Under en period 2016 bodde hon i en liten by i Mexiko. Där surfade alla, platsen var känd för sina mäktiga vågor. En dag blev hon meddragen av en kompis som tyckte att hon måste prova.

– Jag var ganska tveksam. Jag har problem med ryggen och ena lungan. I perioder har jag ont och svårt att träna. Men sedan surfingen kom in i mitt liv har jag inte svårt med motivationen – det är så fruktansvärt kul!

Michelle har hittat det många av oss drömmer om: en motionsform som inte känns som en uppoffring. Något som ger oss energi och styrka utan att vara ett tråkigt måste.

– Jag behöver vara stark för att ens komma upp på brädan och sedan hålla balansen. Träningen blir rolig när man snabbt ser resultat och märker att konditionen och styrkan att lyfta sin egen kropp finns där. Det är väldigt motiverande.

Surfingens historia är inte helt kartlagd. Det var polynesierna – ett sjöfarande och upptäcktsresande folkslag – som började med att ”glida på vågorna” med utriggarkanoter för att ta sig över korallreven.

Polynesierna koloniserade sedan Hawaiiöarna på 700-talet och tog med sig vågglidandet. Det sägs att det var där man övergick från att använda kanoterna till att stå på träplankor. Genom att studera vågorna lärde man sig att de kommer i omgångar. En våg i varje omgång är större än de andra – den gäller det att fånga.

”Jag har fått så mycket energi av det här – både psykiskt och fysiskt. Det är min passion”, säger Michelle Ahnell, som jobbar på ett surfingcenter i Tofta på Gotland. | Foto: Lisa Wallström

Börja på mitten

För att ens komma upp på brädan från vattnet gäller det att vara stark i bålen. I Sverige kan det vara ont om bra vågor. Då får man stå och paddla på brädan. Det kallas stand up paddelboard, SUP, och kommer också från Hawaii.

Michelle tycker att simning, yoga och löpträning är bra förberedelser för att bygga upp den styrka och smidighet som krävs. Att jobba med pilatesboll och styrkeövningar med kettlebell är också ett bra komplement. Men det är inte bara det fysiska som trimmas i vågorna. Även psyket får sitt.

– Havet ger sådan energi och respekt. Att vågträna när det blåser ordentligt gör en väldigt ödmjuk. Man lär sig att behålla lugnet.

Michelle Ahnells ögon lyser när hon pratar om det.

– Jag rekommenderar alla att testa just för den unika kontakten med havet.

Förberedande träning

För att bli en bra surfare bör du träna:
+ Explosiv benstyrka. För att stå med böjda ben på brädan.
+ Bålstyrka. För att komma upp och hålla balansen.
+ Uthållighet. Det är krävande att tillbringa en dag på brädan i vattnet.
Källa: Bodybuilding.com

Bra övningar

Jobba med en kettlebell som redskap.
1. Sitt på knä. Håll vikten i brösthöjd nära kroppen. Hoppa upp på fötterna med benen böjda i 90 grader, som om du stod på en surfbräda. Tränar explosiviteten i låren.
2. Gör en så kallad turkish get up: Ligg på golvet och håll en kettlebell rakt upp med sträckt arm, ta dig sedan upp till stående. Det tränar bål, axlar och armar, samt ger också en tydlig indikation på om du är svagare i den ena sidan av kroppen.
3. Kettlebell swing. Stå höftbrett med vikten hängande mellan benen. Böj ryggen framåt och svinga vikten framåt med raka armar. Vikten ska inte upp mot taket, bara rakt ut från kroppen.
Källa: Falkenbergssurfklubb.se.

Utrustning som krävs

Surfing: bräda, våtdräkt, eventuellt paddel.
Vindsurfing: vindsurfingbräda, våtdräkt.
Kitesurfing: bräda, kite, sele, hjälm, bom.
Källa: Skånesvågsurfare.se

Hit kan du åka i Sverige

+ Ekeviken på Fårö, Gotland – Kusten runt hela Gotland och Fårö är surfvänlig, men när det blåser friskt från norr är Ekeviken extra häftig.
+ Simrishamn, Skåne – Mellan Simrishamn och Kivik ligger Vik, där det kan bli riktigt fina förhållanden.
+ Varberg, Halland – Apelviken är ett klassiskt surfställe. Kåsa kan vara värt ett stopp.
+ Torö, Nynäshamn – Torö stenstrand är ett känt surfingställe.
+ Mölle, Skåne – En av surfarnas främsta samlingspunkter.
+ Lindvallen och Himlabadet, Sundsvall – Här kan man surfa inomhus med hjälp av vågmaskiner.
Källa: Freeride.se

Olika varianter

+ Vågsurfing – Kom först och är urformen. Man ligger på en bräda och paddlar ut för att fånga vågorna, hoppar upp och surfar. Där det inte förekommer så stora vågor kan man stå på brädan och använda en paddel.
+ Stand up paddelboard, SUP – Du står upp på brädan och paddlar dig fram.
+ Vindsurfing – Ett segel, som är fäst i brädan, fångar vinden och för dig framåt. På 1930-talet experimenterade surfarveteranen Tom Blake med något han kallade ”sailboard”. På 1960-talet utvecklade seglaren Jim Drake och surfaren Hoyle Schwietzer en bräda med segel för att kombinera sina intressen. Brädan med den lutbara masten kallades ”The Windsurfer” och fick patent år 1970.
+ Kitesurfing – En drake fångar vinden och för dig framåt på brädan. Utvecklades i Holland i slutet av 1970-talet. Slog igenom i Hawaii på 1990-talet, då materialet och den vindfångande skärmen förbättrades. Tack vare skärmens utformning kan man använda vinden mer än vid vindsurfing.
Källa: Populär historia, Kitesurfing.se.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV