Orangutangerna i norra Borneo blir allt färre, enligt en ny undersökning har antalet minskat med 30 procent de senaste 15 åren. Orsaken är den allt mer utbredda odlingen av oljepalmer i det som tidigare var regnskog.
Orangutanger lever i indonesiska Sumatra och i Borneos regnskogar i Malaysia. I den malaysiska delstaten Sabahs östra delar, beläget i norra Borneo har populationen drabbats hårt av odlingarna som ska bli till palmolja.
Åtminstone 650 orangutanger har försvunnit från området mellan 2002 och 2017 visar en undersökning från Världsnaturfonden (WWF), rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Om man ser till hela området ligger dock populationen stadigt, det är alltså främst i de delar som gått över till monokultur som orangutangerna drabbas.
”Medan orangutangpopulationen har stabiliserats i de stora skogsområdena, har populationen minskat i de delar där odlingarna breder ut sig” säger WWF i ett uttalande.
WWF menar att monokulturen, alltså att man bara odlar en gröda, gör att orangutangerna inte kan överleva i de områdena. En satsning som visat sig framgångsrik för orangutangerna är att bevara gröna korridorer inom plantagerna så att orangutangerna har kunnat förflytta sig till regnskogen, uppger Augustine Tuugam, chef för landets viltvårdsmyndighet.
Malaysia är helt beroende av sin odling av palmolja, de är världens näststörsta odlare av oljan som används i allt från småkakor till läppstift.