Världshälsoorganisationen, (WHO), klassar ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa och Uganda som ett internationellt nödläge. Detta efter att ett nytt fall av ebola har upptäckts i Uganda.
En kongolesisk kvinna tog sig över gränsen till Uganda för att sälja fisk på en marknad vid staden Mpondwe. Efter att ha kräkts vid fyra tillfällen återvände hon till Kongo-Kinshasa varpå hon avled i ebola, uppger WHO.
Ebola är mycket smittsamt och sprids genom direktkontakt med kroppsvätskor. Det aktuella utbrottet, som konstaterades i augusti 2018, är främst begränsat till Kongo-Kinshasa, förutom tre dödsfall i Uganda förra månaden och det senaste dödsfallet. Utbrottet har hittills krävt 1 676 liv.
Sjukvårdsarbetare har inte kunnat fastställa var den kongolesiska kvinnan tillbringat sina nätter, hur hon har rest, vem som transporterat hennes varor eller vem som städat upp kräkningarna.
Det nya ebolafallet har drivit på oron över att viruset kan sprida sig utanför Kongo-Kinshasa. Att ebola skulle spridas utanför det drabbade området anses dock inte särskilt sannolikt enligt WHO.
Samtidigt som WHO varnar för smittan, så vädjar de till det internationella samfundet. WHO anser att rese- eller handelsrestriktioner bara skulle förvärra situationen, eftersom landet är i behov av en fungerande ekonomi. Dessutom skulle handelsrestriktioner öka risken för att människor använder sig av oövervakade gränsövergångar, vilket kan öka risken för spridning av sjukdomen.
Ebola
Ebola är en typ av blödarfeber, allvarliga sjukdomar som drabbar kroppens alla organ. Symptom är bland annat kräkningar, diarré, utslag, lever- och njursvikt samt blödningar i huden och de inre organen.
Viruset smittar genom direktkontakt med kroppsvätskor som blod, svett och kräkningar. En person måste ha symptom för att vara smittsam, men ett lik kan också sprida smitta.
När utbrottet konstaterades i Kongo-Kinshasa i fjol var det tionde gången sedan 1976 som ebola upptäcks i landet. Det värsta utbrottet var dock i Västafrika, där fler än 11 300 människor dog 2013–2016.
Det är fortfarande inte klarlagt var viruset håller sig gömt mellan utbrotten. Fladdermöss är en tänkbar reservoar för smittan.
Källor: Folkhälsomyndigheten, Läkare utan gränser