Att läkemedel tillfälligt tar slut blir vanligare i Sverige och även i andra länder i Europa. Nu ställer sig Frankrike bakom ett nederländskt förslag om en offentligt ägd tillverkare som ska se till att det finns medicin till EU-medborgarna.
Signalpolitik som skapar många frågor, tycker branschorganisationen Lif.
I Frankrike har bland annat franska neurologer och patientgrupper slagit larm om brist på mediciner för Parkinsonsjuka. Där saknas även kortison, insulin, blodtrycksmediciner, mediciner för olika slags cancervård samt fjorton vanliga vaccin, mot exempelvis tuberkulos och polio, skriver Svenska Dagbladet.
Italien, Belgien och Polen vittnar om liknande situationer. För att få bukt med problemet har Nederländernas hälsominister Bruno Bruins efterfrågat en offentligt ägd läkemedelstillverkare på EU-nivå. Då skulle alla EU-medborgare kunna förses med de nödvändigaste medicinerna, enligt honom. Nu ställer sig hans franska kollega Agnés Buzy bakom förslaget, skriver SvD.
Läkemedelsbrist
Även i Sverige har läkemedelsbristen blivit en alltmer uppmärksammad fråga. Förra året restnoterades 700 läkemedel i Sverige och i år kan det handla om tusen läkemedel, enligt Läkemedelsverket.
Under sommaren saknas det bland annat en viss sorts p-piller, samt litium som personer med bipolär sjukdom kan behöva – ett avbrott i behandlingen kan vara livshotande. Det är ännu oklart när leveranserna kommer i gång som vanligt igen.
Socialminister Lena Hallengren säger i en skriftlig kommentar till TT att Sverige ska fortsätta att lyfta behovet av insatser kring varför läkemedelsbristen uppstår, inom EU och på global nivå – men att det också behövs internationella initiativ.
”Detaljerna i det här förslaget har inte nått oss, och jag vill därför inte utesluta någonting i dagsläget. Jag tycker att det är bra att frågan får en större uppmärksamhet”, skriver hon.
Svårt i praktiken
Karolina Antonov, analyschef på Lif, de forskande läkemedelsföretagens branschorganisation, har en mängd frågor kring hur ett europeiskt samarbete med en offentligt ägd läkemedelstillverkning skulle fungera i praktiken.
– Skulle den här europeiska fabriken syssla med själva substanstillverkningen, eller mer med att få fram färdiga produkter? Skulle det vara en funktion som bara används vid bristtillfällen, eller vill man se en kontinuerlig tillverkning av vissa läkemedel? Det skulle i sådana fall vara ett väldigt stort steg på en marknad som i dag är helt privat.
En annan fråga är hur läkemedlen skulle fördelas inom EU.
– Det ser vi redan i Sverige, att det inte är självklart att regioner delar med sig av läkemedel till de andra, säger hon.
– Det känns mer som en politisk signal än något som skulle vara genomförbart.