Nu överklagar den svenska samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra EU-domstolens avslag av fallet People’s climate case. Tillsammans med tio europeiska familjer, som också är direkt drabbade av klimatförändringarna, kräver organisationen en skärpning av klimatmålen. Nuvarande lag gör det dock svårt för privatpersoner att stämma EU.
Redan idag är klimatkrisen högst kännbar för människor i Europa och Sverige, till exempel för samerna, där mildare vintrar försvårar renhållningen. Ungdomsorganisationen Sáminuorra lämnade i fjol in en stämningsansökan till EU-domstolens första instans, med krav på en tuffare klimatlagstiftning. Bakom ansökan ställde sig också ett antal familjer från bland annat Portugal, Frankrike, Kenya och Fiji. För två månader sedan gav domstolen avslag, som idag överklagas.
Florian Carl, koordinator för organisationen Protect the planet, samordnar arbetet med stämningen. Han förklarar att avslaget rör en juridisk teknikalitet snarare än innehållet.
– Det är väldigt hårt definierat vem som får stämma EU, det är nästan omöjligt för individer att göra det. Man måste bevisa att EU:s lagstiftning påverkar en individuellt, på ett sätt som inte går att jämföra med någon annan i EU. Det är väldigt svårt, speciellt när det gäller klimatförändringar.
Klimatkrisen påverkar alla
De har försökt driva frågan genom att visa att även om klimatkrisen påverkar alla, så sker det på väldigt olika sätt. På så sätt skulle kravet på exklusivitet uppfyllas.
– Vi har bönder i Portugal, till exempel, som jobbar med biodling. På grund av klimatförändringar så blir det för varmt för bina. Det finns en tysk familj som bor på en ö i Nordsjön, och när Arktis isar smälter kommer havsnivån att höjas. Följden kan bli att saltvatten förstör deras sötvattenreservoar.
En bonde i Rumänien som har getter och kor i bergen har fått flytta högre och högre upp på grund av torka. Men nu tar berget snart slut.
För samerna medför klimatförändringarna både praktiska och psykologiska problem. Renarna hittar vanligtvis mat under snön, men med mildare vintrar och kraftiga temperatursvängningar kan det komma regn som bildar ett islager över snön. Det tar sig renarna inte igenom och därför söker de sig längre bort. Det blir mer krävande att hålla efter djuren. Och för samiska ungdomar är klimatförändringarna ett av de största psykologiska problemen i form av stress, säger Florian Carl.
EU-domstolen står fast
Trots att samerna utgör en väldigt specifik grupp blidkade detta inte EU-domstolen.
– De nekade oss rätten att stämma EU, samtidigt som de medgav att alla på något sätt är påverkade av klimatförändringar. Nu har käranden bestämt att gå vidare till nästa instans, och då öppnas ett helt nytt fall. Det rör bara frågan om huruvida vi har rätt att stämma EU, och då går det till EU:s högsta domstol.
Argumentet för den nuvarande lagstiftningen, som gällt sedan 50-talet, är att den förhindrar att stämningar från privatpersoner strömmar in i parti och minut. Florian Carl menar att det är dags att tänka om.
– Klimatförändringar är så pass allvarliga, och när konsekvenserna inkräktar på de mänskliga rättigheterna måstes det vara möjligt att gå in och ändra lagen.
Även om framgången skulle utebli har fallet bidragit till att debatten förändrats, tycker Florian Carl.
– Många pratar fortfarande om klimatförändringar som något som sker i framtiden, men här ser vi ganska konkret att det är EU-medborgarna som är påverkade redan nu. Det är också positivt att man knyter ihop flera av rörelsens frontlinjer. Och rent juridiskt har inte något sådant här prövats innan.
Nästa beslut från EU-domstolen förväntas komma inom ett halvår.