Tusentals barn dör varje år av den förorenade storstadsluften i hettans och torkans Indien. Nu har Delhis skolelever – med Indiens Greta Thunberg i spetsen – fått nog. De kräver att politikerna agerar på utsläpp och klimatförändringar – och slutar att hugga ned träd.
Det är tuffa tider för jättenationen Indiens befolkning, som upplever den värsta torkan på årtionden, de högsta temperaturerna som uppmätts i huvudstaden Delhi och svikande monsunregn som bidragit till att vattendepåer torkat ut.
I Delhi, en myllrande metropol på 20 miljoner människor, har miljöprotester varit ett återkommande inslag. Men nu har de fått nya deltagare. Inspirerade av en ung svenska och hennes klimatstrejk har Delhis skolelever gått ut på gatorna för att uttrycka sin oro för framtiden, som de anser har knyckts från dem av vuxna som struntar i klimatkrisen. I täten går 16-årige Aman Sharma – kallad Indiens Greta Thunberg.
– Här i Delhi blir klimatförändringarna väldigt tydliga. Sedan förra året har vi märkt hur temperaturerna går upp och vi unga blir rädda, säger Aman Sharma på telefon från sitt hem i huvudstaden.
Han och klasskamraterna har fått stanna hemma från skolan under en vecka på grund av rekordvärmen.
Växande namninsamling
– Jag har alltid älskat fåglar, men jag började se hur de fick svårt att klara sig när klimatet förändrades, förklarar Aman Sharma.
Det var fågelintresset i kombination med hans brors lungproblem som på allvar väckte drivet att kämpa mot klimatförändringarna. Våren 2018 lyckades Aman Sharma och hans vänner hindra staden att hugga ner en bit skog som var viktig för den biologiska mångfalden. Därefter tog det fart. Sedan mars i år har han ordnat klimatstrejker i Delhi, som samlat många hundra unga och som fått draghjälp av andra miljö- och klimatgrupper som startat parallellt.
– Träden behövs för att rena luften. Men inte ens nu, när det är rekordvärme och utsläppen är enorma, slutar de styrande här i Delhi att hugga ner träd, säger Sharma.
I maj startade han en namninsamling på nätet, som kräver att regeringen stoppar trädskövlingen och att landet utlyser ett klimatnödläge. Insamlingen börjar närma sig 200 000 underskrifter.
Tusentals barn dör
Luften är i dag en katastrof på många ställen i Indien, där 22 av världens 30 städer med sämst luft ligger. Delhi blir år efter år världens mest förorenade huvudstad. Vart tionde dödsfall i Indien beror på föroreningar i luften, visar en sammanställning gjord av Delhi-baserade organisationen CSE och som bygger på offentliga uppgifter. Den giftiga luften är värst för de små barnen. 2017 dog 100 000 barn under fem års ålder som en följd av luftföroreningarna.
– Vi ber inte om någonting enormt – vi ber bara om en säkrare framtid. Tillgång till ren luft är en mänsklig rättighet, säger Aman Sharma.
Liksom Greta Thunberg har han fått stöd av mäktiga spelare i form av kändisar från tv och filmindustrin Bollywood. Tillsammans med en liknande namninsamling gjord av den kända indiska influeraren Jitendra Sharma har kraven om klimatnödläge fått stöd från nästan en halv miljon personer.
"Enorm inspiration"
– Snart måste politikerna lyssna på oss, annars kommer vi inte att rösta på dem. Om två år får jag rösträtt och jag är säker på att min generation bara kommer att stödja politiker som tar miljöproblem och klimatförändringar på allvar, säger Aman Sharma, som inte har lyckats få tag på Greta Thunberg.
– Jag har hört av mig till henne på sociala medier. Det är en enorm inspiration för oss att en ung person kan stå upp för vad vi alla känner och få globalt gehör. Jag hoppas att den här rörelsen ska komma till alla länder. Vi kommer att ta hennes arv vidare i Indien.