De humanitära behoven har ökat dramatiskt i lägren i nordöstra Syrien, varnar Rädda Barnen.
Enligt hjälporganisationen har upp till fyra svenska barn dött.
– Nu måste fokus vara på dem som fortfarande är vid liv, säger den internationella chefen Lena Ingelstam.
SYRIEN Den redan allvarliga situationen har försämrats ytterligare i det kurdiska lägret al-Hol i nordöstra Syrien, dit många IS-anhängare med familjer tagits efter terrorgruppens fall, varnar Rädda Barnen.
Drygt 73 000 syriska och utländska kvinnor och barn sägs befinna sig i det överbelastade lägret i tält utan luftkonditionering. Och enligt hjälporganisationen finns rapporter om minst 286 dödsfall – där 80 procent uppges vara barn under fem år som avlidit på vägen till eller efter ankomsten till al-Hol.
– Det kom jättemånga barn till norra Syrien under vintern och sedan har det avtagit lite grann, säger Lena Ingelstam, internationell chef på Rädda Barnen.
– Men de som kommit efter den här perioden har å andra sidan varit i sämre skick då de varit utan mat, vatten och mediciner under en längre tid.
”Säkra uppgifter”
De vanligaste anledningarna till dödsfall är enligt FN att barn fryser ihjäl, dör i lunginflammation, av uttorkning eller av komplikationer från undernäring.
Enligt uppgifter till Rädda Barnen ska upp till fyra av de barn som dött vara svenska. Ett av dem ska ha avlidit i vintras på grund av köld.
– Vi har personal på plats, men framför allt har vi olika källor som oberoende av varandra har berättat det här för oss. Så vi har säkra uppgifter, säger Ingelstam som befarar att situationen kommer att bli än mer akut i sommarens hetta.
– Det är över 40 grader redan och kommer att bli ännu varmare. Fler barn riskerar att dö i den situationen, sjukdomar sprids fortare och det är brist på vatten.
Kritiserar regeringen
Utrikesdepartementet (UD) säger till TT att man känner till uppgifter om att svenska barn dött i läger i Syrien, men att detta inte är något som har gått att få bekräftat.
UD kan heller inte svara på hur många barn till svenska föräldrar som det totalt finns i syriska läger.
Rädda Barnen bedömer dock att det handlar om mellan 57 och 70 stycken, och Ingelstam uppmanar regeringen att agera snabbare med att ta hem dem till Sverige.
– För sex veckor sedan landade sju svenska barn i Sverige, men sedan dess har inga fler kommit hem och vi har ingen förklaring. Det går alldeles för långsamt – barnen måste hem nu.
Fakta: Bakgrund
I samband med att terrorgruppen Islamiska Staten (IS) förlorade sina sista fästen i Hajin och al-Baghuz i nordöstra Syrien i våras lämnade mer än 64 000 personer området enligt Rädda Barnen.
De flesta tog sig till al-Hol, som är det största av lägren i nordöstra delen av landet. Där lever nu mer än 73 000 personer enligt hjälporganisationen. 67 procent uppges vara barn och ungefär en fjärdedel kvinnor.
Kurdiska myndigheter har uppmanat västländer att ta tillbaka medborgare som rest till Syrien för att ansluta sig till IS, och deras anhöriga som också befinner sig där.
I maj kunde sju föräldralösa barn lämna al-Hol och resa tillbaka till Sverige efter förhandlingar mellan svenska och kurdiska myndigheter.
Källa: Rädda Barnen, Säpo