De globala utsläppen av växthusgaser ökar igen, efter att ha varit oförändrade. Samtidigt har två nya allianser som vill vända utvecklingen sett dagens ljus.
En av dem heter International solar alliance, medan den andra – som syftar till att fasa ut kolet – lanserades vid det nyligen avslutade klimatmötet i Bonn.
Bakom den senare står Storbritannien och Kanada, och gruppen har redan fått med sig 20 ytterligare medlemmar, däribland Frankrike, Mexiko, Norge, El Salvador och ett flertal delstater i USA.
Initiativtagare till satsningen på solenergi är det snabbt växande Indien. Hittills har 44 länder gått med i gruppen, och 16 av dem har även ratificerat sitt medlemskap.
Den globala alliansen mot kol inleder sitt arbete samtidigt som de globala koldioxidutsläppen ökar. Detta enligt en rapport från University of East Anglia och Global carbon project som nyligen visade på en betydande ökning av dessa utsläpp under året.
Detta efter att utsläppen varit oförändrade de senaste tre åren. Snabbast ökar utsläppen i Kina och Indien, enligt rapporten.
I samband med att den nya alliansen lanserades underströk Kanadas miljöminister Catherine McKenna att en utfasning av kolet skulle gynna alla.
– Kolet bokstavligen kväver våra städer och nästan en miljon människor dör årligen på grund av dess föroreningar. Det är uppmuntrande att se så många engagera sig i arbetet för en övergång till rena energikällor, och detta är bara början sade hon, i samband med klimatmötet i Bonn.
Deltagande länder i den nya alliansen, som har som mål att ha 50 medlemmar under nästa år, ska enligt planerna fasa ut kolanvändningen till 2030, men även upphöra med investeringar i kolkraftverk för elproduktionen i andra länder.
De länder som ingår i den indiska alliansen för solenergi är däremot inte villiga att utlova en utfasning av kolet. Indiska företrädare menar att kolet behövs för att bekämpa fattigdomen och ge landets fattiga tillgång till elektricitet.
Indien planerar att fördubbla landets redan stora produktion av kol inom de kommande åren.
– Om man betraktar de totala utsläppen så är vårt bidrag minimalt, säger Indiens miljöminister i ett pressmeddelande.
Samtidigt understryker indiska företrädare att landet arbetar för att öka utvecklingen av alternativa energikällor, som solenergi.
Enligt Anand Kumar, minister vid Indiens departement för förnybara energikällor, är målsättningen med den nya alliansen att få med så många länder som möjligt i arbetet för att utveckla solenergi.
Ett annat mål är att få ned priserna på solenergi genom ökade investeringar.
I ett gemensamt uttalande vid klimatmötet i Bonn underströk Indien, Brasilien, Sydafrika och Kina att det är deras rättighet att utvecklas och uppmanade omvärlden att se på deras utsläpp ut ett rättvisebaserat perspektiv.