Radar

Gränsöverskridande samarbeten ska lösa Sydasiens vattenkris

Bangladeshiska kvinnor hämtar dricksvatten i regionen Chittagong hill tracts.

Experter och politiker menar att nya regionala samarbeten måste till för att lösa de många vattenrelaterade problem som finns i Bangladesh, Bhutan, Kina, Indien och Nepal. Det framkom vid ett möte om vattnets värde som nyligen hölls i Dhaka.

– Man saknar inte vattnet förrän brunnen är torr, är ett uttryck som förekommer på flera av världens språk. Och det stämmer, vatten tas ofta för givet, sade Nederländernas Bangladesh-ambassadör Leonie Cuelenaere vid mötet.

Landets minister med ansvar för vattenresurser, Muhammad Nazrul Islam, påpekade att det krävs närmare 3 000 liter vatten för att producera ett kilo ris i Bangladesh.

– Vi måste ändra vår livsstil i syfte att minska konsumtionen av vatten och behöver få fram andra varianter av grödor som kan odlas med en mindre mängd vatten, sade han.

I regionen finns flera gränsöverskridande floder, däribland Ganges, Brahmaputra och Meghna. Bangladesh är ett land som är särskilt drabbat av vattenproblem – däribland översvämningar och erosion av flodbäddar. En del av problemen hänger samman med bristen på samarbeten med grannländerna. Det påpekade flera deltagare vid högnivåmötet i Bangladeshs huvudstad Dhaka, där politiker och företrädare för näringsliv och organisationer deltog.

I Bangladesh finns det 57 floder som korsar landets gränser och nästan samtliga har sin källa utanför landet.

Muhammad Nazrul Islam påpekade vid mötet att vissa länder har fullgoda vattentillgångar från sjöar och glaciärer, men betraktar dessa som sina egna – trots att vattnet borde ses som något som alla har en universell rätt att ta del av. Han påminde samtidigt om de återkommande vattenrelaterade problem som Bangladesh ständigt drabbas av.

– När vi får för mycket vatten under monsunen har vi svårt att hantera det eller att lagra vattnet. Och när den torra säsongen kommer drabbas vi av svår vattenbrist, sade Muhammad Nazrul Islam.

Abu Saleh Khan vid den Dhaka-baserade tankesmedjan Institute of water modelling underströk behovet av nya samarbeten i Sydasien för att hantera ländernas gemensamma floder och vattentillgångar. Detta skulle bland annat kunna ske genom bättre kunskaps- och dataöverföring mellan länderna, en ökad dialog och genom att fler beslut och investeringar görs gemensamt.

Sydasien upptar bara tre procent av jordens landyta, men är samtidigt hem för en fjärdedel av världens befolkning. Den basmat som odlas i regionen, som ris och vete, kräver enorma mängder vatten. Detta samtidigt som trycket på Sydasiens vattentillgångar blir allt hårdare på grund av bland annat klimatförändringar och föroreningar.

Mötet i Dhaka var en del av en satsning kallad Valuing water initiative, där målet är att uppmuntra till klokare beslut kring vattenfrågor och bättre uppgörelser när flera parter konkurrerar om samma vattentillgångar. Organisatör av mötet var Global water partnership.

Det pågår en sötvattenkris i många delar av världen i dag, något som förvärras av ökande extrema väderfenomen, torka och översvämningar. Världens vattenresurser hotas av överkonsumtion, föroreningar och klimatförändringar – samtidigt som vattnet är av avgörande betydelse för människors hälsa och tryggad livsmedelsförsörjning.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV