Få maträtter imponerar på festgästerna som en smörgåstårta. Den är vacker att titta på, ambitiös och riktigt god. De flesta ingredienser kan väljas ekologiska. Variera påläggen efter tycke och smak! Vissa gillar vegokött och ost, medan andra föredrar bara frukt och grönsaker. Läs igenom receptet noggrant före tillagning. En matberedare eller stavmixer är bra att ha.
10–15 bitar Linsfyllning
2 dl kokta linser 1 dl kokta kikärtor 1 gul lök 1/2 dl olja 1/2 dl chilisås 1 msk buljongpulver 1 knippe dill
1–2 krm rökarom (Liquid Smoke) Linserna och kikärtorna kan köpas färdiga på burk eller tetra om man önskar. Mixa alla ingredienser i en matberedare. Finhacka gärna löken innan så att den blir ordentligt mixad. Var försiktig med rökaromen! Några droppar räcker. Denna fyllning passar också utmärkt som smörgåspastej.
Morotsfyllning
3 dl äggfri majonnäs (t ex Coop X-tras Lätt Majonnäs, Astrid och aporna eller Plamil) 4 stora morötter 2 dl hackad gurka (s k Bostongurka) 1 tsk örtsalt peppar
Riv morötterna fint och blanda alla ingredienser i en skål. Peppra försiktigt.
Skagenfyllning
400 g rökt tofu (eller naturell som smaksätts med 1–2 krm rökarom) 2 dl äggfri majonnäs 2 dl Oatly iMat Fraiche 2 msk citronsaft 2 burkar röd eller svart tångkaviar 1 knippe hackad dill örtsalt peppar
Krama sönder tofun med en hand. Rör ner övriga ingedienser i en bunke och tillsätt tofun. Salta och peppra. Om tofun är naturell, tillsätt 1–2 krm rökarom. Var försiktig med rökaromen! Några droppar räcker. Fyllningen passar också utmärkt i en baguette.
Tillredning
3–4 dl äggfri majonnäs 3–4 dl Oatly iMat Fraiche 24 skivor formfranska mandariner på burk, inkl spadet 1 burk svart tångkaviar 1 burk röd tångkaviar körsbärstomater röda vindruvor rädisor citronskivor i bitar vegoskinka eller dylikt vegansk ost 1 knippe dill 1 stor gurka eller andra favoritpålägg
Rör ihop majonnäs och fraiche i en bunke. Skär bort kanterna på brödskivorna och lägg ut 3×2 rader av formfranska intill varandra på ett serveringsfat. Pensla bröden med spadet från mandarinerna.
Fördela linsfyllningen över bröden, lägg på ett nytt lager bröd och pensla med mandarinspad. Gör om samma procedur med morotsfyllningen och Skagenfyllningen. Täck översta fyllningen med det sista lagret bröd och täck hela tårtan med majonnäs- och fraicheblandningen, inklusive sidorna. Blanda till mer majoröra vid behov.
Garnera ovansidan med mandariner, små klickar av kaviar, halva körsbärstomater, halva vindruvor, rädisskivor, citronbitar, rullar/bitar av vegoskinka, ost och dillkvistar i fina mönster. Täck kanterna med tunna skivor av gurka. Tårtan blir saftigast om den tillreds ett dygn före servering. Garnera kan du dock göra samma dag.