Brist på vatten är ett växande problem i Chile och i flera av landets städer måste befolkningen i fattiga kvarter försörjas med vatten som förs in med tankbilar. Nu ökar kraven på en jordreform som skyddar människors tillgång på vatten.
För 50 år sedan infördes en jordreform i Chile som slår fast att odlingsmarkerna tillhör dem som brukar jordarna. Miljövänner och aktivister menar att det krävs en ny jordreform i landet där vatten betraktas som en allmän egendom. På Chiles landsbygd säljs i dag vatten som en dyrbar vara medan många småbönder har ersatts av säsongsarbetare.
Förra året fördubblades antalet byar, småstäder och kvarter som stod utan vatten och behövde försörjas med hjälp av tankbilar, enligt landets vattenmyndighet.
– Chile har vattnet förvandlats till en kapitalvara, som kan utnyttjas av spekulanter och som inte hänger samman med jordarna, säger Rodrigo Mundaca till IPS.
Han är ordförande för miljöorganisationen Modatima och en av många som anser att det krävs en ny jordreform för att skydda tillgången på vatten. Även jordbruket måste förändras, enligt honom.
– Vår exportmodell är inriktad på monokultur och vi måste arbeta för ett paradigmskifte där utvecklingen bygger på en harmonisk relation med naturen.
Gruvindustrin står för hälften av Chiles export, men landet är även en stor exportör av livsmedel som produceras av storbolag som äger såväl jordar som vattentillgångar.
Vattendistributionen i landet privatiserades av general Augusto Pinochets militärdiktatur 1981. Det kom att slå hårt mot landets småbönder och många av dessa vill åtminstone delvis förstatliga vattenmarknaden igen.
Landets socialistiska regering under president Michelle Bachelet har försökt att införa en förändring av den lag som privatiserar vattendistributionen, en lagändring som kan dröja flera månader. Men denna ändring skulle, om den införs, bara påverka framtida uppgörelser om vattentillgångar, inte tidigare avtal. Detta har mött kritik från de aktivister som menar att det som verkligen behövs snarare är en ny jordreform.
Enligt Rodrigo Mundaca kan bönder som behöver vattna sina fält drabbas av enorma avgifter, vilket är ytterligare ett skäl till varför en jordreform är nödvändig.
Agronomen Jacques Chonchol, som tidigare var jordbruksminister under Salvador Allende, stödjer kraven. Han menar att den politik som fördes under diktaturen i praktiken innebar en privatisering av landets begränsade vattentillgångar.