Aktivisterna vann striden och gotländska Bästeträsk skonades från kalkbrytning. Nu vill fyra myndigheter göra området till nationalpark. Men gruvbolaget som äger en del av marken vägrar sälja.
Den mångåriga striden om Ojnareskogen i Bästeträskområdet på norra Gotland avgjordes av Högsta domstolen i vår. Gruvbolaget Nordkalk nekades rätten att bryta kalk. Nu vill länsstyrelsen, region Gotland, Havs- och vattenmyndigheten och Naturvårdsverket gå vidare med planerna på att inrätta en nationalpark i området.
Lisa Wanneby, ordförande i Urbergsgruppen som kämpat under lång tid för att bevara området, jublar över myndigheternas besked. Hon pekar på de unika naturvärden som finns i området och på den långa tiden av minimal mänsklig påverkan.
– Vissa av vägarna här har inte förändrat sig sedan 1600-talet och några ser ungefär likadana ut som på järnåldern, säger hon.
Ett hinder på vägen mot en nationalpark kan vara att en del av marken ägs fortfarande av gruvbolaget Nordkalk. Trots att det blivit stopp för deras planer på kalkbrytning vill de inte sälja den, rapporterar Sveriges radio Gotland. Detta eftersom de tänker driva krav på skadestånd från staten i Europadomstolen.
Lisa Wanneby tror att det kommer bli en lång process att inrätta en nationalpark, men hoppas att man kommer i mål.
– Att kunna möta gaffelfibbla, dolkstekel och andra arter som man inte möter dagligdags och uppleva de här miljöerna är en stor rikedom för människan, säger hon.
Att människor kan möta orörd natur är särskilt viktigt i en tid när arter dör ut i snabb takt, menar hon.
– Att kunna åka hit och vara gäst i den här verkligheten under några timmar kan vara en dörröppnare för ekologi.