Startsida - Nyheter

Energi

Grön glädje på hjul väcker fantasin

"Folk blir så glada av att se växthusvagnen.

Folk ler och sedan får de något drömskt i blicken. Och i stort sett alla män frågar om den fungerar. Gänget bakom växthusvagnen berättar om sin mobila trädgård, som de hoppas ska bli en folkrörelse.

Semestertider. Bilen ska packas och en fråga uppstår: Ska tomaterna eller kärestan sitta i framsätet? Eller ska man satsa på ett släp med specialkonstruerat växthus? Ungefär så – mitt i smällkalla vintern – föddes tanken på en trädgård överallt och när som helst.

– Folk blir så glada av att se växthusvagnen. De kommer vandrandes med ett leende, säger växtekologen Ellen Schagerström.

Hon, kommunikatören Jessica Lyon och trädgårdsmästaren Anna Pettersson ligger bakom en av de mest omtalade händelserna på Trädgårdsmässan i Älvsjö i mars: ”Inte utan min trädgård – en växthusvagn”.

Ute var det förvisso vår i luften, men mitt i mässhallen på ett cementgolv tronade en husvagn med prunkande växtlighet som i djungel.

Männen som kom fram drog också på mungiporna, men de sparkade även på husvagnshjulen och synade släpanordningen.

”Jodå, den är besiktigad och godkänd”, upprepade trädgårdstrion som ett mantra under de intensiva mässdagarna.

Växter och vattenkanna. Behöver man något mer före avfärd? Foto: Claudio Bresciani/TT

Studio

Under månaderna som följer använder Jessica vagnen som studio, när hon spelar in videor för webb-tv-kanalen Odlings-tv.

– Vagnen väcker många känslor, säger hon.

Hon berättar stolt att vagnen och allt på den är återbrukat.

– Men flaggan är nyinköpt, inflikar Ellen.

De avbryter gärna varandra när det pratar, ofta i extremt högt tempo, och kanske är det tur att Anna Pettersson inte är med den här eftermiddagen. Hon gör slag i saken att hastigt och säkert lustigt köpa ett torp. Det gröna ska få ytterligare plats.

Kanalplasten som pryder fönster och tak var Ellen (till vänster) och Jessica beredda på att köpa men den fick de gratis från ett kommersiellt växthus. Flaggan är nyinköpt. Foto: Claudio Bresciani/TT

Olika mål

Man kan ha olika mål med västhusvagnen. Alla människor gör sina odlingsval. Någon vill odla kaktusar eller suckulenter. Andra packar sin köksträdgård.

– Eller bara lökväxter från Kaukasien, spånar Ellen.

– Det är ett sätt att få med sig sina växter, att odla eller förodla på. Eller alltihop tillsammans, säger Jessica.

Prototypen är ett enkelt kallväxthus, som saknar fläkt. Så här års är den lämplig för värmeälskande växter. Man kommer onekligen att tänka på tropikerna och dess grönska. En palm kanske vore något.

– Ska man transportera växter är det bättre att göra det nattetid, så att det inte blir för varmt, säger Ellen.

Själva ekipaget köptes på Blocket för ett par tusenlappar. Anna, Ellen och Jessica har funderat över att göra en mer påkostad variant. Samtidigt ska det här vara någonting som alla kan göra, poängterar de. Vill man ha sin husvagn stående i stan går det bra. Eller så kan man ställa det mobila växthuset på landet. Hur som helst är fördelarna många.

– Man kan påbörja odlingssäsongen mycket tidigare. Eller förlänga den över hösten, säger Jessica.

På våren eller hösten blir vagnen även ett uterum att sitta och fika i. Sommartid är den som sagt närmast bastulik.

”Tanken och funktionen är det viktiga, inte det estetiska”, säger Jessica Lyon om växthusvagnen. Foto: Claudio Bresciani/TT

Åka genom Sverige

Vart de än beger sig med växthusvagnen väcker den uppmärksamhet. Folk tittar, pekar och ler.

– Vår dröm är att åka genom hela Sverige och hälsa på i olika trädgårdar. Man byter sticklingar med varandra från Norrland till Skåne, säger Ellen.

Det kan vara junivärmen men både hon och Jessica får något glansigt i ögonen när de pratar om alla trädgårdssällskap och koloniträdgårdar de skulle kunna besöka, filma och berätta om.

Och visst är trädgården en ypperlig möjlighet för integration? Härom året lärde Jessica sig ”Namibia-tricket” av en invandrad odlare, som visade hur man runt plantor gör gropar för att ta till vara daggen. Under förra sommarens torka praktiserade hon det på bondbönor. Det gjorde avsevärd skillnad.

Men särskilt äldre kan det här med trädgårdar.

– Jag samlar på pensionärer. De sitter på de stora kunskapsskatterna. När man är 75 har man börjat fatta, utbrister Ellen.

Egen vägskylt

Om sommarens roadtrip blir av är ännu inte klart. Men de har förberett sig med en egen vägskylt med varningstriangel och en person som planterar växter. ”Varning för trädgårdsarbete” kallas den.

– Där det behövs mer växter kan vi hjälpa till, säger Jessica halvt på skämt, halvt på allvar.

Kanske blir växthusvagnar sommarens fluga. Och varför inte mer än så?

– Det vore så kul om det blev en folkrörelse. Och så träffas man någonstans på en obskyr parkering och byter sticklingar med varandra. Klockan elva, säger Ellen.

– Just det här projektet handlar om att alla kan odla överallt, säger Jessica Lyon.

En vagn för alla?

– Ja, det här är nya folkvagnen. En Volkswagen…. Eller är det namnet redan taget? frågar Ellen Schagerström.

GÖR DET SJÄLV

+ Hitta en husvagn. 3 000 kronor kostade den som Ellen Schagerström hittade på Blocket. Hon, Jessica Lyon och Anna Pettersson tömde och rev ut inredningen. Med tigersåg tog de bort tak och övre hälften av sidorna, men lämnade kantstommen. ”En husvagn består faktiskt bara av frigolit med aluminiumplåt på utsidan och träfanér med tapet på insidan”, hälsar Anna Pettersson.
+ Bra att ha-grejor för att renovera och förbättra vagnen är en skruvdragare, gaffatejp, fogskum, PL 200 (lim på patron).
+ ”Vi fick byta påskjutsdämparen för 1 000 kronor och en lampa på blinkers kostade en femtiolapp. Och vi köpte en spann med färg”, säger Ellen.
+ Kanalplasten som använts till nya väggar och tak var de beredda på att köpa men fick gratis från ett kommersiellt växthus.
+ Svenska flaggan kostade 59 kronor. ”Givetvis ska en husvagn ha en svensk flagga”, säger Ellen Schagerström.
+ Besiktning av vagnen kostade 400 kronor. Var noga med att läsa på Transportstyrelsens regler för släp/husvagnar. Det gäller framför allt ljusens placering och att inga utstickande föremål får förekomma på sidorna.

ODLINGS-TV

+ Är en oberoende webb-tv-kanal som startades av kommunikatören och journalisten Jessica Lyon år 2014. ”Det handlar om allt från att odla sin krukväxt till småbruk med över tusen kortare klipp samt längre filmer som serien ’Hela Sverige odlar’. Allt med ett hållbarhetstänk”, säger Jessica.
+ Växtekologen Ellen Schagerström och trädgårdsmästaren Anna Pettersson är båda knutna till kanalen. Två av de första produktionerna man gjorde var ”Vetenskap & Trädgård” samt ”Chiliskolan”, båda från 2016.
+ Finns på de flesta sociala medier som Youtube, Twitter, Facebook och Instagram samt hemsidan Odlingstv.se.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV