På bara några år har över hundra förpackningsfria butiker öppnat i Tyskland. Malmö har haft en i fyra år. Men ännu finns ingen Göteborgsaffär som vägrar förpackningar helt.
På Ekocentrum i Göteborg är luften tung. En björk sträcker sig från golv till tak, där det bladlösa grenverket delar sig. Längs de färgglada väggarna finns texter med tips och förslag på hur man kan leva mer hållbart.
Knappt 30 personer har samlats för att lyssna på Milena Glimbovskis föreläsning om förpackningsfria butiker. Seminariet är anordnat av Göteborgs stad och Kretslopp och vatten.
Efter en lyckad crowdfunding-kampanj öppnade Milena Glimbovski 2014 butiken Original Unverpackt i Berlin. Det var då den andra förpackningsfria butiken i landet. Sedan dess har marknaden exploderat och över hundra förpackningsfria butiker har öppnat i Tyskland.
Original Unverpackt har sedan starten fått mycket uppmärksamhet i medierna och har besökts av både kändisar och politiker.
– En gång kom miljöministern från Korea in. Hon hade läst om butiken och ville besöka oss. Den enda som inte har kommit än är Angela Merkel, säger Milena Glimbovski.
Varorna som säljs i förpackningsfria butiker köps in i stora säckar eller lådor. Affären skickar sedan tillbaka förpackningarna till leverantören, som använder dem på nytt. Kunderna kan välja att ta med sig en behållare, till exempel en glasburk eller en tygpåse, som de köper varorna i. Det går även att köpa en behållare, som självklart ska återanvändas, på plats.
I Sverige finns än så länge bara två förpackningsfria butiker. Ingen av dem ligger i Göteborg.
Zero waste
Zero waste (noll skräp på svenska) är en global rörelse som uppmanar folk att leva ”skräpfritt”: att minska sitt avfall och sitt klimatavtryck så mycket som möjligt. Zero waste-rörelsens mantra är de fem R:en: Refuse (vägra), Reduce (minska), Reuse (återanvänd), Recycle (återvinn) och Rot (ruttna). I första hand ska man alltså inte köpa någonting mer än det nödvändiga, som man då köper förpackningsfritt för att kunna vara fri från skräp eller annat som behöver återvinnas. I andra hand, när man inte kan ”vägra”, ska man minska. Sedan går stegen ner till att återanvända och laga det man redan har, och först på fjärde plats kommer återvinn.
– Återvinningsprocessen är energikrävande. Det bästa är att inte köpa någonting nytt eller förpackat över huvud taget, säger Milena Glimbovski, men som under seminariet på Ekocentrum tipsar om företag som återanvänder – till exempel genom att sy barnkläder av gamla tröjor köpta på second hand – i de fall där man behöver köpa kläder och andra nödvändigheter.
Det sista steget är att låta saker ruttna – starta din egen kompost.
Malmö först i Sverige
För Rowan Drury, som 2016 öppnade Sveriges första förpackningsfria butik i Malmö, kom tankarna om att försöka minska avfall och klimatavtryck för fyra år sedan.
– Det började egentligen som en personlig resa för att minska mitt eget skräp. Jag hade läst mycket om plast i haven, fossila bränslen och tillverkning av plast. Jag bytte ut så mycket som möjligt: köpte fast schampo istället för i plastflaskor, använde inga engångsmaterial och handlade frukt och grönt i tygpåse, säger hon.
Men hon tyckte fortfarande att det var svårt när det kom till mat.
– Som konsumenter har vi nästan inget val när det kommer till hur mycket plast vår mat är förpackad i. Jag läste på om förpackningsfria butiker i Tyskland och åkte dit för att besöka butiken Original Unverpackt i Berlin och Unverpackt i Kiel. Och nio månader senare öppnade jag Gram i Malmö.
”Svårt att nå folk”
De första åren har enligt Rowan Drury varit både bra och dåliga, lätta och svåra.
– Bra eftersom det känns utmärkt att göra någonting som gör skillnad, något som gör att folk stannar upp och tänker, någonting som är annorlunda. Men det har varit svårt eftersom det tar lång tid för folk att ändra sina vanor och acceptera någonting som är annorlunda. Det svåraste är att nå folk och få dem att handla hos oss istället för ICA.
Nu jobbar hon även med att konsultera andra, för att få fler att öppna förpackningsfria butiker eller företag.
– Jag har gjort 12 konsultationer och efter det har en butik öppnat, Skafferiet i Västerås. Och nu i veckan startade en matleverans i Stockholm. Förra veckan öppnade en av Englands största stormarknader en förpackningsfri del. Jag hoppas att Sverige kommer att anta det förpackningsfria på samma sätt snart, säger Rowan Drury.
Skafferiet i Västerås, som blev den andra förpackningsfria butiken i Sverige, öppnade förra året.
Att Göteborg inte har några helt förpackningsfria butiker, betyder inte att det inte går att handla förpackningsfri mat i stan. Till exempel har Fram Ekolivs i Haga och Linné samt Bara bra mat i Majorna och Olskroken satsat mycket på förpackningsfritt, men ingen av dem har ännu gått hela vägen.
”Trendigt att undvika plast”
Milena Glimbovski från Berlin förstår att en förpackningsfri butik inte själv kan stoppa världens plastavfall.
– Men vi försöker göra vår del, och vi håller kurser kring hur man kan öppna en förpackningsfri butik. Jag reser runt och föreläser på konferenser. Nu är det trendigt att undvika plast, det har också gjort att stora livsmedelskedjor har försökt minska på förpackningarna.
Hon säger att hon är förvånad över att det inte finns fler förpackningsfria butiker i Sverige.
– Jag har alltid sett upp till Sverige som det mest hållbara landet, men ändå har det inte öppnat så många förpackningsfria butiker än.
När den första helt förpackningsfria butiken öppnar i Göteborg återstår att se.