Nioåriga Walid al-Bedoui ligger på Falu lasarett med akut leukemi. Hans mamma och småsyskon är fast i Syrien. Efter överenskommelserna med Turkiet och andra länder har möjligheterna att ta sig till Europa minskat drastiskt. Trots det förlänger Sverige nu sina hårdare asylregler.
Under tisdagseftermiddagen kommer riksdagen att klubba en tvåårig förlängning av den tillfälliga lag som bland annat gör tillfälliga uppehållstillstånd till huvudregel.
2015 när uppgörelsen om den tillfälliga lagen gjordes sökte nära 163 000 personer asyl i Sverige. I regeringens argumentation hette det att lagen skulle ”skapa andrum” i en ansträngd situation. Sedan dess har antalet asylsökande minskat stadigt och var förra året nere i 21 000. När lagen nu förlängs talar migrationsminister Morgan Johansson istället om ”fortsatt ansvar för en human och hållbar migrationspolitik”.
Att antalet asylsökande minskat kraftigt beror inte i första hand på inskränkningarna i den tillfälliga lagen, utan på EU:s överenskommelser med bland annat Turkiet om att hindra att migranter tar sig till Europa.
Juristen Karin Törnell, som bland annat företräder asylsökande, hör till dem som ser ”andrumet” som ett svepskäl. När lagen klubbades i juni 2016 hade överenskommelsen mellan EU och Turkiet slutits och antalet asylsökande redan minskat betydligt. När lagen nu förlängs trots att minskningen fortsatt blir det tydligt att det finns andra drivkrafter bakom den, menar hon.
– Det här handlar till hundra procent om signalpolitik. Inte signaler till dem som står och funderar på om de ska ta sig från Turkiet till EU utan om signaler till de svenska väljarna, säger Karin Törnell.
Walids mamma och småsyskon fast i Syrien
Nioåriga Walid al-Bedoui är en av dem som lever med konsekvenserna av Turkietavtalet. Han finns på Falu lasarett där han vårdas för akut leukemi. Hans mamma och två småsyskon är fast i en by utanför Aleppo i Syrien. Hans morbror som tog honom till Sverige när han var fyra år har lämnat in en ansökan om uppehållstillstånd med anknytning för Walids mamma och två småsyskon som är fem och ett år gamla.
Men Migrationsverket har nekat ansökan med motiveringen att mamman ”inte har samarbetat” eftersom hon inte kunnat ta sig till den svenska ambassaden i Turkiet för att genomföra en intervju. Sedan överenskommelsen med EU har Turkiet gjort stora ansträngningar för att förhindra syriska flyktingar att ta sig över gränsen.
– Jag vill att de ska komma. Jag behöver dem. Särskilt nu när jag har leukemi, säger Walid al-Bedoui.
Även om det första beskedet från Migrationsverket var negativt har Walid al-Bedoui och hans morbror inte gett upp hoppet om att mamman ska kunna komma till Sverige. Under tiden har pojken kontakt med sin mamma via Whatsapp.
– Jag frågar henne när hon ska komma, säger han.