Vallokalsundersökningar visar att Kasym-Zjomart Tokajev tar en överlägsen seger i presidentvalet i Kazakstan.
Hundratals personer har gripits vid demonstrationer mot vad som ses som en maktöverlämning regisserad av expresidenten Nursultan Nazarbajev.
KAZAKSTAN Kasym-Zjomart Tokajev – handplockad av den 78-årige tidigare presidenten Nursultan Nazarbajev – lade under söndagsförmiddagen sin röst i Astana. Staden döptes nyligen formellt om till Nursultan efter expresidenten, som har suttit vid makten sedan landet blev självständigt 1991. Han avgick plötsligt i mars och den 66-årige Tokajev har varit interimspresident sedan dess.
Tokajev konstaterar vid vallokalen att Nazarbajev fortfarande har makt ”som ordförande för säkerhetsrådet och i andra befogenheter” – expresidenten står bland annat inskriven i grundlagen som nationens ledare. Samtidigt lovar Tokajev att hans styre kommer att ”bygga en dialog med alla de som stödjer regeringen och de som är emot regeringen”.
Kring 70 procent
Expresidenten brukade få drygt 90 procent av rösterna i val som västerländska observatörer klassat som varken fria eller rättvisa.
En vallokalsundersökning som släpptes på söndagskvällen visar att Tokajev får lite drygt 70 procent. Tvåan Amirzhan Kosanov ligger på 15,4 procent. I en annan vallokalsundersökning får Tokajev 69,9 procent och Kosanov får 15 procent.
Sex andra presidentkandidater fanns som alternativ, men ingen är särskilt välkänd för landets cirka tolv miljoner registrerade väljare. Tokajev har däremot, förutom Nazarbajevs stöd, stöttats av popstjärnor och skådespelare.
När pensionären Natalia varit framme vid valurnan sade hon till Reuters att hon röstat på Tokajev.
– Nazarbajev finns inte längre på valsedeln och jag vet ingenting om någon av de andra kandidaterna, säger hon.
Många gripna
Mycket få trodde också att det kan bli någon annan än Tokajev som sätter sig i presidentstolen. För både Ryssland och Kina, liksom för utländska energi- och gruvbolag, är en smidig maktöverföring av stor betydelse i den olje- och mineralrika före detta Sovjetrepubliken.
Omkring 500 människor frihetsberövades i huvudstaden Astana och landets största stad Almaty, meddelar den biträdande inrikesministern Marat Kozjajev.
Under söndagen var Facebook och meddelandeappen Telegram plötsligt omöjliga att nå i Astana och Almaty. Ändå tog sig många demonstranter – som anser att valet är odemokratiskt – ut på gator och torg medan de ropade ut sina protester. Journalister på nyhetsbyrån Reuters såg kravallpolis gå in och gripa många av dem.
TT-AFP-Reuters