Utländska reaktioner efterlyses när inrikesminister Mikael Damberg håller en EU-frukost om arbetet med en gemensam IS-tribunal. Damberg vill gärna att fler länder engagerar sig. Många ser dock svårigheter i en sådan här tribunal, dels då den bara prövar en sida av flera.
Förhoppningsvis kan vi skapa en politisk rörelse, en våg, som gör att den här frågan tas framåt, säger Damberg inför dagens möte i Luxemburg.
Frukostträffen är en uppföljning av det expertmöte som hölls i Stockholm i måndags med företrädare från elva länder samt FN-organet Unitad, som har till uppgift att stödja nationella försök att ställa IS-företrädare till svars.
Vi ska framför allt rapportera från mötet i Stockholm, men också få politiska reaktioner på det arbete som drivits. Jag är intresserad av att höra hur länderna diskuterar sitt engagemang framöver. Nederländerna har signalerat en ministerkonferens i samband med att FN:s generalförsamling öppnar efter sommaren, så den ska det bli intressant att höra om, säger Damberg i Luxemburg.
Sverige lanserade i vintras idén om en internationell domstol för att hantera brott begångna av terrorrörelsen IS i Irak och Syrien. Många bedömare har pekat på en hel del svårigheter.
Det här är komplicerat. Det finns olika lösningar som diskuteras, ett par olika modeller, och de bör man gå till botten med så att alla är överens över hur de ska se ut, säger Damberg, som ändå tycker sig se ett växande intresse.
Min förhoppning är att fler länder kommer ut på banan och engagerar sig politiskt. Jag ser ett växande intresse, men vi är inte framme än.