Startsida - Nyheter

Zoom

De väljer bort barn: ”Jättevinst för planeten att vi avstår”

"Kvinnor ska vara bebismaskiner och så fort man ser en bebis förväntas man gulla och hålla i den.

Malou Gudmundsson och Frida Walström är stockholmarna bakom den populära podden ”Barnfrihet”, där de bland annat tagit upp miljövinsten i att avstå från barn. Priset: hat och hot. 

– För mig känns det inte som ett roligt liv, säger Frida Walström.

Malou Gudmundsson, 31, vill inte ha barn. Hon har aldrig hört någon biologisk klocka ticka eller känt en längtan efter att vara gravid. Hon är så säker på sin sak att hon till och med har gjort slut med pojkvänner som tagit upp ämnet föräldraskap. Frida Walström, 33, är inne på samma linje.

– Det finns ett stort tabu i frågan. Kvinnor som inte vill ha barn betraktas som känslokalla och obehagliga. Det är så mycket i kvinnorollen som hänger ihop med moderskapet, säger Frida Walström.

Ångest av lekpark

De har båda passerat vad de kallar brytpunkten, 30-strecket, en ålder då många kvinnor i dag väljer att bilda familj.

– Det finns inget med att skaffa barn som jag tycker verkar kul. Jag vill ha mitt liv, kunna jobba sent och prata politik med min man långt in på nätterna. Jag vill kunna avsluta meningar och tänka klart mina tankar. Det här är mitt val, säger Frida Walström.

Vi träffas på ett kafé i Stockholm, och precis bakom Malou och Frida sitter en pappa med en bebis. Barnet försöker åla sig ur stolen och gnäller missnöjt.

– Jag kan verkligen inte se mig själv i mammarollen. Både graviditet och förlossning verkar jättejobbigt och jag kan få ångest bara jag går förbi en lekpark. Jag tycker synd om föräldrar som sliter med sina ungar, men vem vet, de kanske tycker synd om mig som går där ensam med min hund, säger Malou.

Provocerar

– Att ha barn innebär också mycket ångest, en ständig oro för att de ska skada sig, fara illa eller bli mobbade. Jag ser helt enkelt inga fördelar, säger Frida.

Hon är gift och hennes man delar hennes uppfattning helt och hållet. Men många blir provocerade av deras inställning.

– Folk säger att barn är meningen med livet, att vi kommer bli ensamma som gamla och att vi kommer att ångra oss. Men jag köper inget av argumenten. Jag behöver inte skapa en mening med mitt liv och barn är ingen garanti för en bra ålderdom.

Andra människor tror också att det finns andra orsaker till deras beslut.

– Vissa tror att vi har haft en miserabel uppväxt, eller att vi haft någon sjukdom som gör att vi inte kan få barn och försöker dölja vår barnlängtan på det här sättet. Men det är ju bara befängt, säger Frida.

Miljövinst

För att få upp frågan på agendan har Frida och Malou startat podden ”Barnfrihet”, som varje vecka lockar tusentals lyssnare. Här har de tagit upp tabubelagda ämnen som att ångra sitt barn, men också miljövinsten i att avstå från barn. En studie från Lunds universitet visar att det är det mest effektiva sättet att minska sin klimatpåverkan. Att källsortera kan minska koldioxidavtrycket med 0,2 ton per år, men motsvarande siffra för en familj som inte skaffar barn är 58 ton per år och person.

– Jorden är redan överbefolkad, så varför pressa oss som inte vill? Det är en jättevinst för planeten att vi avstår, ändå möts vi av hat och hot, säger Frida.

Flera gånger har de fått obehagliga mejl, men män i deras närhet som gjort samma val får varken sneda blickar eller konstiga kommentarer.

– Kvinnor ska vara bebismaskiner och så fort man ser en bebis förväntas man gulla och hålla i den. Jag har absolut inget behov av att hålla i bebisar. Barn blir intressanta för mig först när de är individer, kan prata och har åsikter, säger Malou.

I stället för att koka makaroner och natta barn kan de tillbringa sena nätter på kontoret. De kan tacka ja till tuffa projekt, satsa på karriären – och på sig själva.

– Jag kan träna och tänka på mig själv. Det kanske låter ego, men det är vad jag vill, säger Malou.

I Sverige beräknas ungefär fem procent av befolkningen vara frivilligt barnlösa, enligt Statistiska Centralbyrån (SCB).

I USA har debatten om barnfrihet förts länge och grupper av frivilligt barnlösa har organiserat sig, bildat intressegrupper och ställt krav på barnfria zoner i samhället. I Sverige har debatten knappt existerat.

Forskare: Barnfriheten kommer att öka

Helen Peterson vid Göteborgs universitet har i sin forskning intervjuat barnfria kvinnor som berättat om reaktionerna de möter.

– Många i deras omgivning tror inte att det är frivilligt, och vissa blir betraktade som väldigt udda. Det finns starka sociala och kulturella normer om att alla vuxna vill bli föräldrar och om att barn är meningen med livet, säger hon.

Att få barn är för många ett viktigt steg i att bli vuxen.

– När nativiteten i Sverige gick ned under lågkonjunkturen i slutet av 1990-talet pratade politikerna om vikten av att skapa ett ”barnvänligt samhälle” och det bidrog säkert till att förstärka normer om att ett ”normalt” liv.

– Vuxenblivande i vårt samhälle innebär att ofta att bli förälder, säger Helen Peterson.

Forskare har, enligt Helen Peterson, de senaste 20–30 åren förutspått att barnfriheten kommer att öka i västvärlden.

– Anledningen kan vara en ökad individualisering, eller att hållbarhets- och jämställdhetsfrågor värderas högt i dag. Jag tror att fler och fler börjar reflektera över normerna som under lång tid har fått oss att göra livsval på ett ibland oreflekterat vis, säger Helen Peterson.

Så bemöter du kommentarer

Malous och Fridas råd till dig som väljer att avstå från barn:

+Förklara att du saknar driften de har att skaffa barn.

+Om du inte vill svara, påpeka att det är en privat angelägenhet som du inte pratar med vem som helst om. 

+Vänd på frågan! Om någon frågar ”varför vill du inte ha barn?”, säg då: ”varför vill du ha barn?”. Då inser de flesta att detta är en fråga som går ned mer på djupet än bara är en lista med för- och nackdelar. 

+Berätta vad du fyller ditt liv med i stället för barn.

+Hitta barnfria sammanhang att ventilera i. Exempel på det: Facebook-gruppen ”Barnfria livet”.   

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV