Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Kvinnor mer vänster – män mer höger

ARKIVFOTO Motdemonstranter på plats när den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) demonstrerar i Ludvika i samband med första maj tidigare i år.

Kvinnor har blivit mer vänster och männen mer höger. Så ser det i alla fall ut om vi utgår från resultaten i en undersökning från SOM-institutet, som studerat skillnader i kvinnor och mäns politiska åsikter.

Skillnaderna har framför allt ökat på senare tid, säger statsvetaren Patrik Öhberg, docent och forskare vid institutet, till TT.
SOM-institutet vid Göteborgs universitet har sedan 1986 frågat män och kvinnor om inställningen i olika samhällsfrågor. Målet är att ta reda på hur kvinnors och mäns intressen, åsikter och politiska ställningstaganden förändras över tid.
Det finns olika teorier i omlopp där den ena säger att skillnader mellan kvinnor och män ökar för att kvinnor och män i grunden är olika, och ju större frihet individer får – desto tydligare blir skillnaderna. Den andra teorin säger tvärtom att skillnaderna vi ser baserar sig på könsroller och i takt med att könsrollerna blir mindre viktiga borde individuella val bli mer centrala och därmed bör skillnader mellan kvinnor och män minska.
I synnerhet har undersökningen försökt ta reda på om det sker en ökad politisk polarisering mellan män och kvinnor.

Stort könsglapp

Bland annat har man studerat män och kvinnors inställning till ytterkantspartierna Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, och bett dem placera sig enligt sin inställning till partierna på en skala mellan -5 och +5, där det minsta värdet innebär en mycket negativ inställning och det högsta en mycket positiv inställning.
Resultatet visar att kvinnor och män placerar sig allt längre isär på den politiska vänster-högerskalan, kvinnorna längre till vänster och männen längre till höger.
Vi märker ett stort könsglapp. Över tid har män och kvinnor blivit mindre negativt inställda till båda partierna, men män är i högre utsträckning positiva till Sverigedemokraterna och kvinnor är mer positiva till Vänsterpartiet. Där ser vi återigen en polarisering mellan könen, där vardera tittar åt två olika partier som ligger på varsin kant.

Positiva till jämställdhet

När det gäller synen på jämställdhet finns det även här ett visst glapp mellan män och kvinnor.
På 90-talet svarade ungefär 30 procent av männen och 53 procent av kvinnorna att ökad jämställdhet i samhället var en mycket viktig fråga. 2018 svarar 51 procent av männen och 67 procent av kvinnorna det. Det finns alltså fortfarande ett glapp mellan män och kvinnor.
Jämställdhet har den senaste tiden varit en het fråga i många debatter i ljuset av metoo och den nyligen uppmärksammade abortfrågan. Patrik Öhberg menar att det därmed funnits en risk att jämställdhet blir en allt mer polariserad fråga. Men så verkar inte fallet.
Vi kan inte se att män och kvinnor drar åt olika håll eller att män skulle ha tröttnat på jämställdhet. Tvärtom har männen sakta men säkert ökat sin positiva inställning till ett mer jämställt samhälle.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV