Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Kampen hårdnar om partiledarjobbet i L

Nyamko Sabuni, Erik Ullenhag och Johan Pehrson under Liberalernas turné med utfrågning av partiledarkandidaterna som inleds i Stockholm.

Partiledarkampen i Liberalerna har intensifierats, Nu reser Johan Pehrson, Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag runt i landet för att övertyga medlemmarna om att just de är bäst lämpade att leda partiet.

Första stoppet på turnén var Clarion Hotel i Stockholm på måndagskvällen. Nästan 400 personer kom för att lyssna på utfrågningen. I många frågor är de tre uppe på scenen rätt överens.

– Vi är ju alla tre liberaler, så mycket kommer att handla om personlighet. Vem tror man är bäst lämpad att föra ut de liberala budskapen, säger Nyamko Sabuni efteråt.

Alla tre är välkända personer i partiet. Både Sabuni och Ullenhag har varit ministrar i Reinfeldtregeringen och Pehrson har varit partisekreterare och är i dag ekonomiskpolitisk talesperson.

Splittrat parti

Under hösten och vintern pågick en uppslitande strid om regeringssamarbetet i partiet. Erik Ullenhag stod vid sidan av debatten som ambassadör i Jordanien. Men Johan Pehrson och Nyamko Sabuni tillhör den minoritet som inte ville släppa fram Stefan Löfven som statsminister utan förordade Moderatledaren Ulf Kristersson.

Erik Ullenhag vill helst inte fastna i diskussioner om spelfrågor eller Sverigedemokraterna. Men han håller fast vid sitt motstånd.

– Vi ska inte bygga regeringsmakt på ett parti som ligger väldigt långt ifrån oss. Och det vore djupt olyckligt för Sverige om vi fortsatte en utveckling som i en hel del andra länder, att man anpassar sig efter värderingar, säger han.

Trots motståndet då, säger nu alla tre att 73-punktsprogrammet mellan S, MP, C och L ska hållas.

Kompromiss?

Johan Pehrson ses ibland som en kompromisskandidat mellan socialliberalen Ullenhag och den tuffare Sabuni. Han har till skillnad från flera andra i minoriteten som förordade Kristersson snabbt anpassat sig till det nya läget. Han tog till exempel över som ekonomiskpolitisk talesperson, när Mats Persson lämnade den posten i protest mot Januariavtalet.

– Folk får kalla mig vad de vill. Jag har för avsikt att leda det här partiet. Om jag råkar stå mittemellan någon som är höger, vänster upp eller ner, spelar mig mindre roll, säger Pehrson.

Han har också fördelen att sitta i riksdagen och kunna delta i partiledardebatter där. Något som de andra inte kan.

– Sveriges riksdag är det politiska arbetets viktigaste punkt, så det klart att det är viktigt att ha tillgång till den talarstolen, säger han.

Ena partiet

Om mindre än en månad ska Liberalerna välja en efterträdare till Jan Björklund. Den nye partiledaren får överta ett parti som med nöd och näppe lyckades behålla ett mandat i EU-parlamentet i EU-valet nyligen. Och i opinionsundersökningar ligger partiet farligt nära fyraprocentsspärren till riksdagen.

Men det är också ett parti som bråkat inför öppen ridå.

– Oavsett vem som blir vald kommer den personen att ha ett ganska starkt uppdrag i att försöka ena partiet. Det har varit väldigt stökigt, säger Erik Ullenhag.

De vill leda Liberalerna

Erik Ullenhag
Erik Ullenhag är född 20 juli 1972 i Uppsala.
Han var integrationsminister i Alliansregeringen 2010—2014.
Var Liberalernas partisekreterare 2006—2010 och har suttit i riksdagen 2002—2006, 2009—2010 och 2014—2016.
Sedan 2016 är han Sveriges ambassadör i Jordanien.
Johan Pehrson
Johan Pehrson är född 8 maj 1968 i Örebro.
Han var riksdagsledamot 1998—2015.
Kom in i riksdagen igen 2018 och är i dag partiets ekonomiskpolitiske talesperson.
Han var dåvarande Folkpartiets partisekreterare 2001—2002.
Han är jur. kand.
Nyamko Sabuni
Nyamko Sabuni är född 1969 i Burundi.
Hon var riksdagsledamot 2002—2006.
Satt i Alliansregeringen 2007—2013, bland annat som integrations- och jämställdhetsminister.
Fram tills hon tillkännagav sin kandidatur var hon hållbarhetschef på ÅF.
Källa: TT

Vad händer nu?

Liberala Ungdomsförbundet (LUF) kommer att arrangera en särskild utfrågning den 4 juni. Kandidaterna har också egna kampanjer och träffar medlemmar i olika sammanhang.
De tre kandidaterna kommer att frågas ut på fyra orter i landet:
• 5 juni i Göteborg
• 9 juni i Umeå
• 10 juni i Lund.
Mellan den 10 och 18 juni ska förbund och sidoorganisationer nominera den kandidat de vill ha som partiledare. Flera förbund har aviserat att de tänker anordna medlemsomröstningar.
Den 28 juni väljs ny partiledare på ett extra landsmöte i Stockholm.
Källa: Liberalerna

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV