Försvunna eller mördade kvinnor ur Kanadas ursprungsbefolkning är offer för ett folkmord, konstaterar en nationell utredning. Över 4 000 kvinnor tros ha drabbats de senaste 50 åren och nu kräver utredarna att regeringen agerar.
KANADA Tina Fontaines familj var uträknad redan innan den bildats, enligt hennes faster. Tinas mamma Valentina utnyttjades sexuellt av pappan och båda missbrukade alkohol och droger. Trots att sociala myndigheter fick information om situationen i familjen Fontaine och trots att barnen togs om hand tillfälligt vid flera tillfällen fick föräldrarna behålla vårdanden om Tina och hennes syskon.
Efter år av osäkra familjeförhållanden, våld och självdestruktivitet hittades Tina Fontaine 2014 död i Red river utanför Winnipeg, insvept i ett duntäcke som tyngts ned av stenar. Ingen har ännu dömts för mordet på den 15-åriga flickan och samhället misslyckades med att skydda henne, har en rapport slagit fast.
Tusentals drabbade
Fallet Tina Fontaine är bara ett av tusentals som blivit föremål för en nationell utredning av den kanadensiska ursprungsbefolkningens utsatthet. Officiellt släpps rapporten, med titeln ”Återta makten och platsen”, inte förrän den 3 juni, men public servicekanalen CBC har redan fått ta del av den.
Slutsatsen är att ursprungsbefolkningens kvinnor blivit offer för ett folkmord orsakat av både ”statens agerande och brist på handling som bottnar i kolonialismen och dess idéer”. Utredningen påminner om den sanningskommission om sexuella övergrepp på religiösa internatskolor som slutfördes för fyra år sedan. Det som flickor från ursprungsbefolkningen utsattes för där beskrevs då som ett kulturellt folkmord.
Arbetet med utredningen har pågått i två och ett halvt år och över 2 300 personer har deltagit i de möten som utredarna anordnat. Förhoppningen är att resultatet ska leda till handling. Bland förslagen på förändringar finns en översyn av hur rättssystemet dömer personer ur ursprungsbefolkningen samt en uppmaning till kanadensare att fördöma och agera mot våld och diskriminering.
Ifrågasatt premiärminister
Utredningen visar att majoritetssamhällets behandling av Kanadas urinvånare alltjämt är en fråga i den politiska debatten. Den nuvarande premiärministern Justin Trudeau har vid flera tillfällen pratat om den skam som landet känner över diskrimineringen av ursprungsbefolkningen och har sagt att hans mål är att nå försoning.
Samtidigt har hans vilja att förbättra relationerna med landets minoritetsbefolkning ifrågasatts. Senast när hans veteranminister Jody Wilson-Raybould, som tillhör ursprungsbefolkningen, lämnade regeringen i februari efter uppgifter om att Trudeau uppmanat henne att avsluta en brottsutredning.
Innan dess var Raybould den första urinvånaren som blivit utnämnd till justitieminister, en post hon fick lämna efter att Trudeau ombildade regeringen i början av året. Jurister och andra som företräder ursprungsbefolkningens intresse har tolkat det som ett sätt att peta ned deras frågor på dagordningen.