Det kan bli trångt i de svenska skogarna till sommaren. Omkring 6 000 thailändska bärplockare har ansökt om arbetstillstånd hos Migrationsverket, det högsta antalet sedan 2013, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
2017 beviljade Migrationsverket omkring 3 000 arbetstillstånd för att plocka bär i Sverige. I fjol var siffran närmare 5 000 och i år ser den alltså ut att stiga ytterligare.
En anledning till att så många bärplockare hyrs in i sommar är enligt Ekot att vissa bärföretag oroar sig för en kommande lagändring om inhyrd arbetskraft från utlandet. Företagen passar helt enkelt på att få in så mycket bär som möjligt i år.
Med nuvarande regler beskattas inte personer anställda av utländska bemanningsföretag om de vistas i Sverige periodvis. Men det vill regeringen ändra på. Något bärföretagen har varit kritiska till eftersom de menar att kostnaderna kommer bli orimligt höga jämfört med grannländerna.
Viktig arbetskraft
Ulf Hager är vd för bär- och syltföretaget Blåtand som kommer att anlita omkring 150 thailändare i sommar. Enligt honom är den utländska arbetskraften central för den svenska bärnäringen.
– Thailändarna som kommer årligen till Sverige, de plockar ungefär 80 procent av de svenska bären, säger Ulf Hager till TT.
Han får medhåll av Johan Borg, ekonomichef på Ransäters Invest, som till sommaren kommer att kontraktera över 1 200 plockare.
– Självklart är det ett hot mot vår verksamhet, säger Johan Borg om lagändringen.
"Ökat behov"
– Men att hans företag ökar sin bemanning inför sommaren beror inte på oro över lagändringen – det handlar enligt Borg helt enkelt om efterfrågan.
Vår grossist som köper bären har ett ökat behov. Så enkelt är det, säger han.
En anledning till den ökade efterfrågan på svenska bär kan vara förra sommarens torka som drabbade bärskörden hårt – men var positiv för plockarna, enligt Johan Borg.
– Bärskördarna blev mindre än normalt men det vägdes upp av att bärpriserna var rejält mycket högre. Sammantaget när säsongen slutade var det bland de bästa åren förtjänstmässigt för de inhyrda bärplockarna, säger han.