Kampen hårdnar om att efterträda Jan Björklund som partiledare för Liberalerna. Nu har riksdagsledamoten Johan Pehrson bestämt sig för att ge Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag en match om ledarskapet.
”Nästa partiledare måste klara av att samla partiet kring ett budskap om vad vi är för i sak, snarare än emot”, skriver Johan Pehrson på Expressens debattsida, där han tillkännager sin kandidatur.
– För att det är en stor och viktig utmaning, säger Johan Pehrson till TT om varför han vill ta över Liberalerna.
– Det liberala partiet är i ett svårt läge och jag vill gärna göra vad jag kan för att se till att vi spelar en stor och viktig roll även de kommande 100 åren.
51-årige Pehrson är för närvarande Liberalernas talesperson i ekonomifrågor och satt i riksdagen mellan 1998 och 2015, då han lämnade för att arbeta inom näringslivet. Han valdes in på nytt i fjol – och motiverar sitt beslut att kandidera till partiledarposten så här:
– Det är en blandning av lust och ansvarskänsla. Vi behöver formulera oss på ett sätt som är mer relevant i människors vardag.
Under sin första sejour i riksdagen var Johan Pehrson bland annat partisekreterare och ordförande i justitieutskottet. Han lyfter också fram rättsfrågor som särskilt viktiga.
Rättsstatens återupprättande. Det finns ingen annan åtgärd som är så viktig än att rättsväsendet fungerar och människor har tilltro till det för att upprätthålla förtroendet för det samhällskontrakt som konstituerar en liberal, öppen stat. Det är också den viktigaste socialpolitiska åtgärd du någonsin kan göra.
Johan Pehrson bekräftar sin kandidatur dagen efter det att Erik Ullenhag gjort detsamma på Dagens Nyheters debattsida. Sedan tidigare är det känt att Nyamko Sabuni vill efterträda Jan Björklund.
TT: Vad skiljer dig från Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag?
– Tre olika personer, tycker jag. Tre duktiga liberaler. Jag vill inte peka på skillnader, jag har mycket, mycket lättare att peka på likheter.
TT: Men så här: Varför är du en bättre kandidat än de är?
– För att jag har en väldigt bra förmåga att ställa frågor, och för att jag har svårt att stryka medhårs. Det är viktigt för ett liberalt partis ledare.
TT: Och de har inte det?
– Jag sade vad jag är bra på. Jag kommer aldrig att recensera någon annan.
TT: Men för folk i allmänhet kan det vara bra att veta varför du är mer lämpad än de är?
– Det är medlemmarna i Sveriges liberala parti som kommer att fatta det här beslutet, ingen annan.
TT: Men även de bör väl få veta det?
– Det får de bedöma. Jag kan bara prata för min egen vara.