Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Rekordhögt valdeltagande i svenska EU-valet

Reaktioner på Liberalernas valvaka på Clarion Hotel i Stockholm då partiet, som i opinionsmätningar legat nära fyraprocentsspärren, får 4,1 procent, enligt den preliminära rösträkningen.

Sverigedemokraterna, Centern och Moderaterna gick fram mest i EU-valet.
Liberalerna klarar sig kvar i EU-parlamentet med nöd och näppe.

Det blev ett högt valdeltagande för att vara ett EU-val. Drygt 53 procent av de röstberättigade deltog, jämfört med 51,1 procent 2014, visar det preliminära valresultatet.

Statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson konstaterar i SVT att ett nytt rekord slagits i svenska EU-val.

Löfven nöjd

Socialdemokraterna blev klart största parti med 23,6 procent, vilket var en tillbakagång med 0,8 procentenheter jämfört med 2014.
Tidigare under valkvällen, när SVT:s vallokalundersökning presenterades, såg det ut som om S för första gången i ett EU-val skulle gå något framåt.

Statsministern och S-ledaren Stefan Löfven var ändå nöjd.

– Vi har tagit striden för demokratiska principer, för kvinnors och löntagares rättigheter och för klimatet, sade Löfven i SVT.

M åter näst störst

Moderaterna lyckades åter knipa andraplatsen efter 2014 fått se sig omsprungna av Miljöpartiet. M får nu fyra istället för tre mandat.
Därmed har M-ledaren Ulf Kristersson fått sin första valframgång. M får 16,8 procent, vilket är en uppgång med 3,2 procentenheter. M-ledaren menar att framgången beror på att partiet försökt berätta om sin egen politik och inte förtala andras.

Smutskastning

Sverigedemokraterna lyckades inte bli näst störst, men var ändå det parti som gick fram mest jämfört med 2014. Partiet får 15,4 procent, en uppgång med 5,7 procentenheter. SD går därmed från två till tre mandat.

– Det är helt fantastiskt, vi vet hur svårt det är att få ut Sverigevänner att rösta i det här valet, sade partiledaren Jimmie Åkesson.

Han tycker att valrörelsen haft lite sakpolitiskt innehåll och desto mer smutskastning.

Centern gick fram näst mest jämfört med 2014. Partiet ökar 4,3 procentenheter till 10,8 procent och går från ett till två mandat.

– Centerpartiet är det parti som ökar näst mest, jublade C-ledaren Annie Lööf i SVT.

En rysare

För L blev EU-valet en rysare. Den stora frågan av om partiet skulle åka ur EU-parlamentet. SVT:s valundersökning visade att den risken fanns.
När det första preliminära valresultatet presenterade fick L 4,1 procent. Gränsen för att komma in i EU-parlamentet går vid fyra procent.

Resultatet innebär en tillbakagång med 5,8 procentenheter och en förlust av ett av två mandat.

– Vi är besvikna, vi hade velat ha fler röster, säger L:s partiledare Jan Björklund men säger att kampen för de liberala idéerna går vidare.

Han konstaterar att L:s profil att vara det mest EU-vänliga partiet inte har varit någon valvinnare.

– Vi visste att det blåser motvind, men vi sticker inte upp blöta fingrar i luften, säger Björklund.

Feministiskt Initiativ backade mest och åker som väntat ur EU-parlamentet. Partiet får bara 0,8 procent av rösterna.

MP jubel trots allt

Miljöpartiet var 2014 näst största parti, men rasar nu ned till fjärde plats och får 11,4 procent. En tillbakagång med nära 4 procentenheter. Men det ses ändå som en stor framgång.

– Alla gröna kämpar, det här är en sådan fantastisk arbetsseger. Jag älskar oss, sade MP:s förstanamn Alice Bah Kuhnke på valvakan.

MP förlorar två av fyra mandat, men kan hoppas på ett till när Storbritannien lämnar EU och Sverige tilldelas ytterligare ett mandat.

KD-motvind i slutet

Kristdemokraterna gör ett bra val och får 8,7 procent, en uppgång med 2,8 procentenheter. Därmed når partiet sitt mål att gå från ett till två mandat.
Men opinionsstödet för KD tycks ha avtagit den senaste veckan.

– Det har bitvis i denna valrörelse känts som att alla var emot oss. Men när trycket var som störst var det en annan kraft som bar oss: väljarnas, sade KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Hos Vänsterpartiet var man besvikna. De hade hoppats på en kraftig uppgång, men ser ut att få nöja sig med 6,7 procent, en uppgång med 0,4 procentenheter.

Sjöstedt pekade bland annat på medias rapportering om EU-parlamentarikern Malin Björks (V) ersättningar från EU-parlamentet.

Fakta: Det preliminära valresultatet

– Socialdemokraterna får 5 mandat och 23,6 procent.
– Moderaterna får 16,8 procent och 4 mandat, ett mandat mer än 2014.
– Sverigedemokraterna får 15,4 procent och 3 mandat, ett mandat mer än 2014.
– Miljöpartiet får 11,4 procent, men tappar till 2 mandat, från 4.
– Centerpartiet får 10,8 procent och 2 mandat, ett mer än 2014.
– Kristdemokraterna får 8,7 procent och 2 mandat, ett mer än 2014.
– Vänsterpartiet får 6,7 procent och ett mandat.
– Liberalerna får 4,1 procent och ett mandat, ett mindre än 2014.
– Feministiskt initiativ får 0,8 procent och förlorar sitt enda mandat.
Källa: Valmyndigheten
TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV