Radar · Nyheter

Så har äldreboenden i Göteborg minskat sitt avfall

269 ton mindre sopor från Göteborgs äldreboenden på ett år.

På ett år har äldreboenden i Göteborgs stad minskat sina avfall med 269 ton. Några av åtgärderna är att de nu gör sitt eget bubbelvatten och använder ättika istället för sköljmedel.

Ett femtiotal kommunala äldreboenden i Göteborgs stad har under ett års tid arbetat med att minska sitt avfall. Användningen av olika material har kartlagts och matavfall vägts. All berörd personal, sammanlagt 2 400 personer, utbildades av projektledaren Cristina Foconi, som ser möjligheter med erfarenheterna även på andra områden:
– Alla kan göra förändringar i sin livsstil och konsumtion; på arbetet och i privatlivet. Många åtgärder som äldreboendena har vidtagit kan kopieras av andra verksamhetsområden – och i hemmet, säger hon i ett pressmeddelande.

Ett trettiotal verksamheter har lyckats ändra sina rutiner, fått ner användningen av engångsmaterial, minska matsvinnet och fått ner sopmängden med mer än 10 %.

Tillsammans har de minskat sina sopor med 269 ton, fått minskade sophämtningskostnader med nästan en halv miljon och minskat kostnader för råvaruinköp med drygt 1 miljon.

– Det här är ett arbete vi måste göra för att värna vår miljö, men det leder också till en ökad medvetenhet hos oss som arbetar, om de produkter vi använder – och hur mycket vi använder av dem, säger enhetschefen Marie Holmqvist, på Grevegårdens äldreboende, ett av de boenden som kommit längst.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV