Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Stor demonstration för skola och förskola

Förskoleupproret samlade tillsammans med Lärarmarschen omkring 2 000 deltagare på demonstrationen i Göteborg.

Förskoleupproret gick i söndags samman med lärarna och demonstrerade i centrala Göteborg för mer resurser till skola och förskola. Omkring 2 000 personer uppskattas ha deltagit, enligt Svt nyheter väst.

Tåget gick från Bältespännarparken till Gustaf Adolfs torg där det i sedvanlig ordning hölls tal.

– Vi marscherar för att uppmärksamma hur tufft det är att jobba som lärare i skolan i dag. Kraven ökar men resurserna ökar inte, vilket gör att vi till slut får en helt omöjlig arbetssituation, säger Mattias Axelsson, gymnasielärare och initiativtagare till Lärarmarschen i Göteborg till Svt nyheter Väst.

En annan som deltog i marschen var förskoleläraren Jennie Carlander som Syre Göteborg tidigare träffat. På förskolan där hon arbetar har antalet barn i grupperna ökat sedan hon anställdes för fyra år sedan och allt fler i personalen går in i väggen eller slutar som följd av de dåliga villkoren.

– Vi får inga fler resurser varken pengamässigt eller personalmässigt, trots att vi får fler barn. Jag skulle vilja uppmuntra politikerna att tänka mer långsiktigt, att göra en plan för hur vi behåller personalen. Höj skatten! sa hon då.

I Göteborg låg snittet år 2018 på 15,1 barn på varje anställd förskolepersonal för 2018, vilket är en siffra som sjunkit något de senaste åren. Rekommenderade gränser är 1–12 för barn under tre år och 9–15 för de som är 4–5 år.

Enligt en rapport från Arbetsmiljöverket från 2018 är arbetsfrånvaron på grund av arbetsorsakade besvär allra högst inom just utbildningssektorn. Lärarnas riksförbunds egna undersökning från samma år visar även att mer än varannan lärare övervägt att helt lämna yrket under 2018.

Demonstrationer hölls på samma tema under helgen även i Malmö, Uppsala, Stockholm, Jönköping, och Jokkmokk.

Fakta: Förskoleupproret och Lärarmarschen

Pedagoger i förskolan kämpar för bättre förutsättningar i förskolan. Deras krav är högre personaltäthet, mindre barngrupper, mer planeringstid och färre kringuppgifter. Förskoleupproret startades i Örebro år 2013 och deras  Facebookgrupp har över 32 000 medlemmar.
Lärarnas manifest kräver att skollagens och läroplanens krav grundas i forskning och beprövad praktik. De vill även att effektiviseringskraven på förskola, skola och fritidshem upphör samt att politiker slutar lägga fler uppgifter på lärare utan att ta bort minst lika många.

Lärarmarschen startades i Stockholm våren 2019 i syfte att ordna en demonstration för lärares arbetsvillkor. Detta spred sig sedan till fler städer.
Källa: Förskoleupproret och Lärarmarchen 2019

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV