Julian Assanges svenske advokat Per E Samuelsson är förvånad över att utredningen om våldtäkt tas upp igen. Om utsikterna för ett eventuellt åtal mot hans klient säger han:
– Det är lång väg dit.
Advokaten är överraskad över åklagarnas beslut att återuppta förundersökningen kring den misstänkta våldtäkten 2010.
– Jag var övertygad om att de skulle göra tvärtom. Och skälet är att han är i en väldigt svår livssituation redan som det är, med att Ecuador har dragit in hans asyl, Storbritannien har dömt honom till 50 veckors fängelse och USA har begärt honom utlämnad, säger Per E Samuelsson.
Han är kritisk till den utdragna processen och påpekar att det är tredje gången som förundersökningen återupptas.
– Det har gått nästan tio år. Intresset av att rota i den här gamla historien en tredje gång är ju minimalt. Summa summarum har åklagarna inte tagit hänsyn till det lidande Assange får utstå när det svenska rättsväsendet hattar fram och tillbaka på det här sättet.
Kvinnan som anmälde Assange för våldtäkten har dock genom sitt målsägarbiträde manifesterat att hon vill att fallet tas upp igen.
– Det är viktigt för Assange att hjälpa till, men det har ju avslutats två gånger tidigare. Det säger väl en hel del om bevisläget att det läggs ner gång på gång, kommenterar Samuelsson.
TT: Senast det lades ner var inte på grund av bevissvårigheter, utan formalia, enligt åklagaren?
– Enligt åklagarna, ja. Men jag var ju i London och hörde hans förklaring.
Enligt åklagare Eva-Marie Persson föreligger det dock utifrån den hittills utförda förundersökningen sannolika skäl för att Assange gjort sig skyldig till våldtäkt.
Advokat Per E Samuelsson har ännu inte kunnat tala med Assange sedan han greps i april och räknar nu med att behöva åka till London och besöka honom i fängelset.
TT: Kommer ni att bestrida häktningen?
– Det utgår jag ifrån. Men jag måste först inhämta instruktioner från honom.
TT: Hur ser du på utsikterna att det blir ett åtal?
– Det är lång väg dit. Han ska ju förhöras en gång till. Sedan ska det produceras ett förundersökningsprotokoll som han och jag tillsammans ska gå igenom innan åklagarna ens har rätt att besluta om åtal. Och i ljuset av den livssituation han är i tror jag att det kommer att ta väldigt lång tid. Det krävs ju att han har ork och energi nog att ta itu med den här saken i ljuset av allt annat han har att brottas med.
TT: Innebär det att preskriptionstiden kan komma att passeras?
– Det vet jag inget om. Vad jag vet är att det finns rättsäkerhetsregler i den svenska rättegångsbalken som åklagarna måste följa. Bland de reglerna som ger rättigheter för den som är misstänkt, ingår att han ska få skälig tid att gå igenom förundersökningen. Det kan ta lång tid att uppfylla det rättssäkerhetskravet.