Inför den extrainsatta klimatdebatten i 10 maj målade aktivister från Greenpeace ett Banksy-inspirerat budskap halvvägs under vattenlinjen vid riksdagshuset. Organisationen vill att Sverige utlyser klimatnödläge – en fråga som miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) i riksdagsdebatten undvek att besvara.
”No need to panic” i vit färg, halvvägs under vattenytan. Det skrev aktivister från Greenpeace på riksdagshusets kaj inför klimatdebatten 10 maj, inspirerade av ett klassiskt Banksy-verk. Organisationen uppmanar Sveriges politiker att utlysa klimatnödläge, något som Storbritanniens parlament gjorde den 1 maj, och Irland följde efter 9 maj.
Någon enhetlig definition av vad tillståndet innebär, eller vilka politiska konsekvenser det får finns ännu inte. Organisationen Greenpeaces kampanjledare klimat och energi Rolf Lindahl beskriver klimatnödläge som mer än en symbolisk handling:
– Ett klimatnödläge skulle innebära att vi som samhälle kan börja behandla klimatkrisen som den kris den är. Det behöver motsvara ett ökat beredskapsläge eller nationellt “stabsläge”, där vi på alla nivåer snabbt kan genomföra de klimatåtgärder som krävs.
Även aktivistnätverket Extinction Rebellion (XR) gjorde ett försök till aktion i plenisalen under debatten. Målet var att rulla ut en stor banderoll, men aktivisterna hann bara veckla ut två mindre XR-flaggor innan de greps och fördes ut av vakter.
Den extrainsatta riksdagsdebatten initierades av Vänsterpartiet apropå rapporten från Klimatpolitiska rådet som visar att de svenska utsläppsminskningarna har avstannat.
– Det är en svidande vidräkning av den förda politiken som rådet framför. Sverige kommer inte att nå målet om netto-noll-utsläpp til 2045 […]. Vi behöver rädda vår civilisation från en farlig och okontrollerbar klimatförändring, och den frågan måste överordnas alla andra politiska beslut, sa Jens Holm (V) i debattens inledningsanförande.
Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) sa i debatten att hon håller med om att jorden befinner sig i ett klimatnödläge. Hon undvek dock den direkta frågan varför hon inte vill utlysa detta för Sverige, med följande svar:
– När det handlar om klimatnödläge har Jens Holm felaktigt beskrivit det som att länder har nu beslutat om att sätta klimatet före precis allting annat. Tittar man på de beslut som har tagits handlar det i Storbritannien om en ganska lös deklaration om att landet ska ha nettonoll-utsläpp 2050. Vi har redan en lag som säger att vi ska ha nettonoll-utsläpp till 2045.