När sommaren nu närmar sig är det många europeiska länder som har ovanligt låga grundvattennivåer, rapporterar Vetenskapsradion i SR. Våren har varit torr både i Sverige och i många andra länder, trots en del nederbörd den senaste tiden.
– Vi tycks vara inne i en torrperiod nu, på många håll. Framför allt norra Europa har en allvarlig torka just nu, säger Niclas Hjerdt, hydrolog vid SMHI.
I Polen, Tyskland och de baltiska länderna är torkan enligt Niclas Hjerdt som allvarligast jämfört med hur det brukar vara i regionen. Torkan orsakas av att växtligheten har kommit igång efter vintern och att den fukt som fanns kvar efter vintern nu har försvunnit, samtidigt som lite nederbörd har fallit och ersatt den fuktighet som hunnit dunsta. Runt Medelhavet är det torrt, dock inte mer än vanligt utan skillnaden syns tydligare längre norrut i Europa.
Något som påverkar vattentillgång i Sverige är förra sommarens torka och bränderna. Grundvattendepåerna hade efter det behövt en rejäl påfyllning, något de inte fått varken under den gångna vintern eller nu under våren. Enligt Hjerdt går man därför in i den nya växtlighetsperioden i ett sämre läge än vad som brukar vara det normala.