Prövningens tid är här. Årets ramadan blir extra krävande för de tusentals människor som fastar så länge solen är uppe denna ljusa månad.
– Man blir starkare, tänker på fattiga människor utan mat och blir mer tålmodig, säger Nour Fansa.
Fastan är en viktig period och är en tid för reflektion, familj och tro. När solen går ned bryts fastan och man firar tillsammans med mat och dryck. Men det är inte alla som har sin familj samlad i Sverige och att fira högtiden här kan därför vara annorlunda jämfört med i andra länder.
– Ramadan går att jämföra med julen i Sverige. Man tycker om att träffa familjen, dem man inte har träffat på länge, man äter tillsammans och så. Men när man flyttar till ett annat land blir det svårare att ha sådana aktiviteter. Det beror på om man har flyttat ensam eller om man bor med sin familj, säger Nour Fansa, som arbetar som arkitekt samtidigt som han läser en master i samma ämne.
Årets ramadan är hans fjärde i landet och han äter ensam de flesta dagarna. Men ibland är han bjuden hem till kompisar och tre fyra gånger den kommande månaden ska han gå på restaurang med sina vänner. Sedan han flyttade till Sverige för fem år sedan upplever han att förståelsen för och kunskapen om ramadan har blivit bättre och bättre.
På jobbet går det jättebra, de kan nästan allt om ramadan nu. Men i början var det mycket frågor, säger Fansa som tillägger att det bara är trevligt att få berätta.
Det muslimska året följer månen och är därför flyttar sig ramadan varje år. I år infaller den mellan den 5 maj och 4 juni och nästa år blir det några veckor tidigare. Man fastar under de timmar då solen är uppe – vilket gör årets svenska fasteperiod extra utmanande då den infaller under den ljusaste årstiden.
Solen går upp tidigt och ned sent, vilket gör att man fastar omkring 18–19 timmar. Sjuka, gravida, ammande, barn och resande är dock undantagna från kravet på fasta.
– Om tio år blir det kanske fantastiskt att fira ramadan i Sverige, säger Nour Fansa och skrattar.
Att fasteperioderna blir långa ser han inte som något direkt problem – däremot kan det vara svårt med sömnen. När han kommer hem om kvällarna brukar han sova en stund för att sedan gå upp och äta, det gäller bara att vakna i tid.
– Det har hänt att jag nästan har missat tiden, säger han.
Ramadan
En av fem grundpelare
Ramadan, den nionde månaden i den muslimska kalendern, sägs vara den månad då Gud uppenbarade sig för Muhammed och profeten fick sin kallelse. Genom att avstå från mat, dryck och sex från gryning till skymning, ska muslimer lära sig tålamod och ödmjukhet, rena själen och begrunda religionens bud. Fastan är dessutom en av islams fem grundpelare. Det är också en tid för umgänge med familj och vänner, och arbetstakten brukar sjunka.
Datum varierar
Ramadan inleds när nymånens skira skära för första gången kan ses under den nionde månaden i den muslimska kalendern. Numera används astronomiska mätmedel för att slå fast den exakta tidpunkten. Eftersom den muslimska kalendern är en månkalender, till skillnad från den gregorianska som är en solkalender, flyttas tidpunkten för ramadan tillbaka omkring elva dagar varje år. Fastan pågår vanligtvis i 29 eller 30 dagar beroende på hur månen kan ses. I år varar fastemånaden från den 16 maj till den 14 juni.
Sjuka slipper
Koranen slår fast att personer som har en sjukdom eller något annat hälsotillstånd som gör fastan skadlig är undantagna från plikten att fasta. Förutom sjuka kan gravida, barn och äldre undantas, och den som inte klarar av fastan har rätt att bryta den. Den som inte fastar kan också kompensera genom att skänka pengar till välgörenhet eller till fattiga.
Midnattssol inget hinder
För muslimer som lever långt norrut kan fasta under våren och sommaren vara besvärligt eftersom timmarna mellan solnedgång och soluppgång är få – eller inga alls. Det finns då ett antal alternativ för att komma runt problemet: Man delar in dygnet i tolv timmar gånger två, och fastar endast under de timmar som räknas som dag. Ett annat sätt är att räkna solens tider i Mecka eller Medina. Det tredje alternativet är att använda tiderna för den mest närliggande plats där solen faktiskt går ned på natten.
Efter fastan – fest
Ramadan är också en tid för fest. Efter mörkrets inbrott håller man måltider med familj och vänner. Fastemånaden avslutas sedan med en tre dagar lång fest, id al-fitr. Då är det fritt fram att frossa och vanliga rätter som dukas fram på bordet är bland annat meze (olika smårätter, till exempel vinbladsdolmar), lammgrytor, lamm- och kycklingspett, lins- och pumpasoppor, böngrytor samt sötsaker som dadlar, kakor och baklava (bakverk med honung och nötter).
Källor: Institutet för språk och folkminnen, National Geographic, Expressen och Dagens Nyheter.