Hundratals migrantarbetare demonstrerade i söndags i Beirut, Libanon, till slagord som ”Nej till slaveri och ja till rättvisa”.
LIBANON Demonstranterna uppmärksammade det utbredda problemet som drabbar de omkring 250 000 migrantarbetare, de flesta kvinnor, som jobbar i privata libanesiska hem. Dessa arbetare skyddas inte av landets arbetsrätt och får sina arbetstillstånd genom kontrakt med sina arbetsgivare, det vill säga familjen de jobbar i, och de har inte rätt att byta jobb utan familjens godkännande. Systemet som kallas kafala innebär att migrantarbetarna blir extremt utsatta och utnyttjade:
– Vi vill att det här systemet får ett slut. Det finns arbetare som hålls fängslade i hemmen och de behöver ha lediga dagar, säger Dozossissane, en 29-åring från Etiopien till nyhetsbyrån AFP.
I en ny rapport från människorättsorganisationen Amnesty International uppmärksammas just problematiken med systemet. Då arbetstillstånden är knutna till arbete i en specifik familj riskerar en arbetare som protesterar mot arbetsvillkoren inte bara sitt arbete utan även arbetstillståndet med risk för deportation som resultat:
– De fruktansvärda vittnesmålen i den här rapporten visar hur kafala-systemet ger arbetsgivare nästan total kontroll över migranternas och hemarbetarnas liv. Systemet isolerar arbetare och ser till att de är beroende av sina arbetsgivare. Det här underlättar exploatering och andra missförhållanden samtidigt som det begränsar arbetarens möjlighet till upprättelse, sade Heba Morayef, Mellanöstern- och Nordafrikachef för Amnesty International i samband med att rapporten publicerades i slutet av april.