Efter veckor av förhandlingar har ett nytt avtal tecknats för räddningstjänstpersonal i beredskap.
– Vi är nöjda, säger Peter Bergh från Brandmännens riksförbund.
Beredskapsersättningen för deltidsbrandmännen höjs med 2,3 procent, och med 40 procent under sommarveckorna. Ett extra tillägg tillkommer när brandmännen tar extra arbetspass med kort varsel, då med 30 procent per timme. Om arbetspassen överstiger åtta timmar höjs timlönen med 155 procent.
Avtalet ger också lokala möjligheter att förhandla upp ersättningen för de brandmän som bor långt ifrån sitt arbete.
Det nya avtalet rör runt 10 000 deltidsarbetande beredskapsbrandmän i hela Sverige, och gäller i tre år.
"Vi är nöjda"
Facken är glada över resultatet, meddelar de vid en presskonferens.
– Vi har haft förhandlingar in i det sista. Man måste se till helheten i avtalet, och helheten är bra. Det ger förutsättningar till en fortsättning, vi är nöjda, säger Peter Bergh, förbundsordförande för Brandmännens riksförbund, BRF.
– Det här är ett riktigt bra avtal, ett avtal som bär väg in i framtiden, säger Ameli Andersson från Vision.
Flera veckor
Sedan den 11 mars har Brandmännens riksförbund, Kommunal och Vision förhandlat med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Sobona. Förhandlingarna rör de brandmän som har en beredskapstjänst på deltid, vid sidan av sitt huvudsakliga arbete.
Facken har bland annat krävt att räddningstjänstpersonal i beredskap inte ska drabbas av inkomstbortfall när de arbetar som brandmän.
Det kollektivavtal som tecknades 2017 ledde till att flera deltidsbrandmän sade upp sig i missnöje, bland annat eftersom OB-tillägget slopades.
TT