Radar · Nyheter

Beredskap för evakuering i brändernas spår

En helikopter vattenbombar skogen bakom den nerbrunna hästgården vid Tulatorp utanför skånska Hästveda på onsdagen.

Bränderna som rasar i södra Sverige tvingar allt fler att lämna sina hem.
I Tjällmo i Motala kommun har man börjat förbereda en eventuell evakuering. Samtidigt har boende som fått lämna sina hem i skånska Hästveda ännu inte fått återvända.

Branden i Tjällmo, som först bröt ut i måndags, blossade upp igen under onsdagen när elden lyckades bryta sig igenom begränsningslinjerna. Nu förbereder räddningstjänsten en utrymningsplan tillsammans med kommunen och polisen ifall de som bor i vindriktningen måste evakueras.

– Det är inget som är beordrat eller är i gång än, men vi förbereder om det skulle bli aktuellt, säger Sylvia Rydström, kommunikationschef hos Räddningstjänsten Östra Götaland.

I området härjar flera bränder och på torsdagsförmiddagen var ingen av dem ännu under kontroll. Branden i Tjällmo är dock den mest resurskrävande, och där har räddningstjänsten hjälp av både försvaret, hemvärnet och MSB. Vattenbombande helikoptrar väntas under dagen.

Fortsatt evakuerade

Samtidigt har den svårsläckta branden i Hästveda i Hässleholm kommun så sakteliga avtagit. På torsdagen säger informationsbefäl Leif Hylander att läget är relativt lugnt.

Det är inga synliga flammor någonstans, men däremot omfattande glödbrand i mossen och det ryker och pyr ute i skog och mark.

Branden under markytan kan hålla på i flera veckor, säger Hylander – om inte månader. De som tidigare evakuerats har ännu inte fått återvända hem, men med största sannolikhet kommer en del av avspärrningarna att hävas under dagen. De som då får återvända kommer att bli vägledda till sina fastigheter med hjälp av polis.

– Totalt sett ser det betydligt ljusare ut nu. Prognosen lovar äntligen lite regn efter sex veckors uppehåll, så vi hoppas på regndansen lördag och söndag, säger Leif Hylander.

"Mentalt förberedda"

En brand norr om Gnosjö i Jönköpings län upptäcktes tidigare i veckan av privatpersoner som såg en rökpelare i skogen. På torsdagen vattenbombar civila och militära helikoptrar det eldhärjade området. En polishelikopter flyger även över branden för att rekognosera med värmekamera.

– Vi har fortsatt stor utveckling på branden. Vi har förstärkt upp och är medvetna om att vädret kommer att ändras i eftermiddag, det kommer att torka upp och luftfuktigheten minskar, vilket kommer att leda till öppna lågor, säger Daniel Moberg, pressbefäl på plats.

Släckningen av branden, som omfattar runt 100 hektar, väntas fortsätta veckan ut. Det omringade området uppgår till 200 hektar.

Polisen uppmanade under onsdagskvällen boende att vara mentalt förberedda på att eventuellt snabbt hitta tillfälligt boende. Men enligt Daniel Moberg finns inget evakueringsbehov i nuläget.

– Vi har viss bebyggelse i närheten, men vi har upprättat begränsningslinjer och ser inget behov av att evakuera just nu.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV