Fredag 26 april – söndag 28 april
Festival: 1Göteborg
Den nya kulturfestivalen 1Göteborg vill fylla hela staden med kultur, i en tid av splittringspolitik och snack om no go-zoner. Hela helgen bjuder en lång rad olika arrangörer runtom i staden in till konserter och uppträdanden för att visa att viljan till gemenskap och sammanhållning är stor.
Tid: 26–28 april
Plats: Varierande
Kostnad: Gratis.
Lördag 27 april – söndag 28 april
Litteratur: 15:e Internationella poesifestivalen Merci Poesi
På Merci Poesis poesifestival kan besökarna njuta av framträdanden på ett flertal olika språk med aktuell poesi, musik, dans och samtal samt ta del av bildspel med verk av olika konstnärer och fotografer. Merci Poesi är Göteborgs internationella poesifestival, som i april hålls för 15:e året.
Tid: 15.00-18.00
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.
Lördag 27 april
Örtavandring: Mat eller ogräs?
Ta en promenad med blivande trädgårds-mästare Martin Hollmer och botanisera bland de vilda ätliga växterna i Slottsskogen. Passa även på att göra naturen en tjänst och plocka bort skräp. Anmälan sker i receptionen samma dag som eventet och det är först till kvarn som gäller.
Tid: 11.30-13.30
Plats: Naturhistoriska museet
Kostnad: Gratis.
Firande: Blå ställets 40-årsfest
Kulturhuset Blå stället i Angered fyller 40 år. I morgon, lördag, arrangeras en hel dag av firande. Det blir underhållning med Carl-Einar Häckner och musik av världsartisten José González samt en rad olika framträdanden och aktiviteter. Allt är gratis förutom evenemangen i Angereds teater.
Tid: 12.00–18.00
Plats: Blå stället
Kostnad: Gratis.
Konstvernissage: This is not a departure hall
This is not a departure hall är årets examensutställning i fotografi från Akademin Valand. Studenterna visar sina individuella arbeten på fyra våningsplan i den unika miljö som Röda sten Konsthall utgör. Inviger gör bland andra Annika von Hausswolff, Lasse Lindkvist och Mia Christersdotter Norman.
Tid: 13.00–18.00
Plats: Röda sten Konsthall
Kostnad: Gratis.
Konstvernissage: Things we will forget
Konsthallen bjuder in till avgångsutställningen med studenter från Masterprogrammet i fri konst vid Akademin Valand. Årets utställning heter Things we will forget. Utställningen invigs med tal av bland andra Stina Edblom, konstnärlig ledare för Göteborgs Konsthall och Daniel Jewesbury, curator.
Tid: 13.00–17.00
Plats: Göteborgs konsthall
Kostnad: Gratis.
Musik: Sophie Zelmani
Få artister anses kunna förena det avskalat vackra med en brännande intensitet som sångerskan och låtskrivaren Sophie Zelmani. I början av 2019 kommer ett nytt album med Sophie Zelmani. Sunrise är titeln på albumet som är hennes tolfte sedan debuten i mitten av 90-talet. Nu gästar hon Storan.
Tid: 19.00–20.30
Plats: Stora teatern
Kostnad: 460 kronor.
Söndag 28 april
Musik: O3
O3 består av den spanske accordionisten Esteban Algora, den italienska flöjtisten Alessandra Rombolà och den norske slagverkaren Ingar Zach. O3 arbetar över musikaliska genregränser och har gett ut två kritikerrosade album. Nu besöker de Atalante för en spelning tillsammans.
Tid: 17.00
Plats: Atalante
Kostnad: 60–100 kronor.
Måndag 29 april
Paneldebatt inför EU-valet
Vilka politiska sakfrågor är aktuella inför valet och hur förhåller sig de politiska partierna till dessa? Hur ska EU angripa klimatförändringarna och migrationsfrågan? Inför EU-valet den 26 maj arrangeras en paneldebatt där alla partier som är invalda i Europaparlamentet är inbjudna att debattera.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.
Musik: Helge Lien Trio
I konsertserien Nefertiti på Konserthuset har turen kommit till Helge Lien Trio. Musiken beskrivs som lyrisk och melankolisk men också rytmiskt och humoristiskt. Helge Lien Trio ger lyssnarna stora kontraster som på ett smakfullt vis hålls ihop till en sammansvetsad enhet av dessa skickliga musiker.
Tid: 19.30–21.00
Plats: Göteborgs konserthus
Kostnad: 145–370 kronor.
Torsdag 2 maj
Litteraturrelease: När betongen rätar sin rygg
Boken När betongen rätar sin rygg handlar om bakgrunden till och framväxten av denna nya förortsmobilisering, Ortenrörelsen. Författare är Ove Sernhede, Johan Söderman och René León Rosales. På plats finns bland annat vinnaren av Ortens bästa poet 2018, Sara Garib.
Tid: 18.30–20.30
Plats: Göteborgs litteraturhus
Kostnad: Gratis.
Musik: Orchestra Baobab
Kultförklarade senegalesiska bandet Orchestra Baobab är tillbaka, tio år efter senaste plattan och femtio år sedan de bildades. Denna kväll på Stora teatern utgörs av en oemotståndlig blandning av sköna harmonier, mästerligt levererade med en virtuositet uppbyggd över en livstid.
Tid: 19.00–20.15
Plats: Stora teatern
Kostnad: 325 kronor.
Lördag 4 maj
Återbruk: Megaloppis i Biskopsgården
Megaloppis i Biskopsgården välkomnar till året loppis i Sjumilahallen. Nytt för i år är fokuset på temat hållbarhet där olika aktörer bjudits in i samband med loppisen för att informera om hållbarhet ur olika perspektiv. Det är gratis att besöka loppisen och gratis att boka ett försäljningsbord.
Tid: 11.00–15.00
Plats: Sjumilahallen
Kostnad: Gratis.
Utställning: Invigning av Göteborgs garderob
Stadsmuseet bjuder in till modeutställningen Göteborgs garderob, som fokuserar på tiden runt 1880–1930, när klädfabriker tog plats i ett växande Göteborg och förändrade hur människor såg på mode, konsumtion och inte minst varandra.
Tid: 13.00–16.00
Plats: Göteborgs stadsmuseum
Kostnad: Gratis.
Film: Sivandivan
Bio Roy visar filmen Sivandivan om operasångerskan Siv Wennberg som gjorde kometkarriär men som motarbetades av etablissemanget. I filmen får vi följa hennes väg till upprättelse. Denna kväll kommer också Siv Wennberg själv att medverka på röda mattan, i mingel och i publiksamtal.
Tid: 17.00–20.00
Plats: Bio Roy
Kostnad: 105–125 kronor.
Musik: Det brinner
Göteborgsartisten Matilda Sjöström har gjort sig känd genom konstellationer som Steget och Äkta kärlek. I soloprojektet Det brinner släppte hon den första fullängdaren 2017. Hon spelade på Statement festival och nya singeln heter Tänker inte bry mig. Nu gästar hon Oceanen.
Tid: 19.00–01.00
Plats: Oceanen
Kostnad: 120 kronor.
Måndag 6 maj
Teater: Kom igen, Caritha!
Teater Barbara presenterar en existentiell show om livet som det blev. En kvinnas berättelse om livet som går och det bråddjup som öppnar sig i medelåldern. Kom igen, Caritha! är en uppriktig och humoristisk monolog med sång och musik om upplevelsen av att befinna sig en bit in i andra halvlek.
Tid: 19.00–20.00
Plats: Stora teatern
Kostnad: 175 kronor.
Tisdag 7 maj
Föredrag: EU-valet och frågorna som gör skillnad för djuren
Går det att påverka EU-politiken till förmån för djuren, och i så fall hur? Djurens rätt bjuder in före detta förbundsordföranden Camilla Björkbom till Frilagret för att prata om dessa frågor inför EU-valet den 26 maj. Camilla Björkbom har också suttit i styrelsen för Eurogroup for animals.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Frilagret
Kostnad: Gratis.
Onsdag 8 maj
Föredrag: Konst och makt
Skaparkollektivet Forma utgör en mötesplats för människor från olika länder och bakgrunder där skapandet står i centrum. Forma har bland annat skapat det omtalade verket 17 000 där varje enskild bit i installationen symboliserar en individ hotad av utvisning från Sverige till Afghanistan.
Tid: 12.15–12.45
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.
Föredrag: Drömresan på nytt sätt
Hur kan vi resa till världens alla hörn utan att kompromissa med klimatet? Evelina Utterdal som driver resebloggen Earth Wanderess och Maja Rosén, känd klimataktivist och initiativtagare till Vi håller oss på jorden-kampanjen, delar med sig av sina bästa praktiska resetips.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: 0-–60 kronor eller klubbkort.
Torsdag 9 maj – söndag 12 maj
Litteratur: Textival
Textival litteraturfestival 2019 går under rubriken Intimate acts. Med temat utforskas det intimas plats och bäring i rörelsen mellan text, kropp, offentlighet och den scen som utgör vårt allra djupaste inre. Läsningar, samtal, mässa, musik och fester arrangeras på flertalet platser i Göteborg.
Tid: 9–12 maj
Plats: Varierande
Kostnad: Varierande.
Torsdag 9 maj
Författarbesök: Alice Zeniter
Författaren och dramatikern Alice Zeniter gav ut sin första roman redan som sextonåring. Hennes fjärde bok, Konsten att förlora, är en släktsaga om tre generationer i en fransk-algerisk familj. Hon samtalar med Jonas Hassen Khemiri, aktuell med uppmärksammade boken Pappaklausulen.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.
Film: Eddie Meduza – Eleganten från Vidderna
I ett samarbete mellan Pustervik och Doc Lounge Göteborg visas film med fri entré och storbild. Denna gång presenteras filmen om Eddie Meduza, Eleganten från Vidderna. I mer än trettio år roade och oroade Eddie Meduza Sverige med sin egensinniga musik och sina frispråkiga texter.
Tid: 20.00–21.15
Plats: Pustervik
Kostnad: Gratis.
Fredag 10 maj
Musik: Master Musicians of Jajouka + Spectrum + Laughing Eye
Folkteatern bjuder in till en minifestival där uråldrig musik från de marockanska bergen möter brittisk, stilbildande legend och svensk, progressiv magi. På scen hittar vi Master Musicians of Jajouka, Spectrum och Laughing Eye, som är Göteborgsmusikern Hanna Östergrens soloprojekt.
Tid: 20.30–00.00
Plats: Folkteatern
Kostnad: 120 kronor.
Film/musik: Sagor inuti
Sagor inuti är ingen vanlig film. Den börjar som en alldeles vanlig film, men när förtexterna tar slut, är det dags att blunda, lyssna och låta bilderna ta form i ens inre. Vilka platser och berättelser tar musiken med dig till ikväll? Bandet Bortre Rymden spelar musik från hörnen där ingen kollar.
Tid: 21.00–22.00
Plats: Bio Roy