Startsida - Nyheter

Radar

Diktatorsdotter kan bli Perus nästa president

Efter den första valomgången i Peru har Keiko Fujimori, dotter till den fängslade ex-diktatorn, skaffat sig ett gyllene läge att bli landets första kvinnliga president i ett land kantat av flera decennier av politiskt kaos.


Den USA-utbildade affärskvinnan Keiko Fujimori fick 39 procent av rösterna och ställs i den andra och avgörande valomgången mot center-höger-kandidaten Pablo Pedro Kuczynski, tidigare bland annat premiärminister 2005–2006. Kuczynski fick 24 procent i den första valomgången.

– Vi måste trampa på gaspedalen för att tillväxten ska nå även de mest avlägsna områdena, sa Keiko Fujimori i sitt segertal på ett femstjärnigt hotell i huvudstaden Lima.

Kritiker har anklagat henne för röstköp och befarar dessutom att hon som president kommer att benåda sin far Alberto Fujimori, som är dömd för korruption och brott mot de mänskliga rättigheterna. Keiko Fujimori, som redan 2011 utmanade den nu avgående presidenten Ollanta Humala, har slagit ifrån sig röstköpsanklagelserna, men svävar på målet beträffande sin fars eventuella frigivning.

– Den nya politiska kartan visar att Peru önskar se försoning, inte mer slagsmål, fastslog Fujimori på valnatten, rapporterar Gestión.

Fadern Alberto Fujimori tillträdde som president 1990 och genomförde en nyliberalt präglad politik med ansenligt stöd från Internationella valutafonden (IMF). 1992 upplöste han parlamentet och en konstitutionell kris kastade Peru in i ett mörkt politiskt årtionde kantat av politisk förföljelse, våld och terrordåd, signerade såväl Fujimoris regim som den maoistiska gerillarörelsen Sendero Luminoso (”Den skinande stigen”).

Även den första valomgången kantades av våldsyttringar. Nordöst om huvudstaden Lima dödades sju militärer på väg till en vallokal. Sendero Luminoso låg bakom attacken, vilket är en påminnelse om att väpnat våld – om än i marginell omfattning alltsedan gerillaledaren Abimael Guzmáns livstidsdom 2006 – förblir ett inslag i den peruanska vardagen.

En vardag kantad av många utmaningar, oavsett vem som blir Perus nya president. Human Rights Watch lyfter fram de utmaningar som finns när det gäller hbtq-rättigheter och sociala rörelser i Amazonas, särskilt de som motsätter sig illegal gruvdrift och den organiserade brottslighetens grepp om regioner där statens närvaro är kraftigt begränsad.

Förra månaden hölls en jättelik demonstration med krav på striktare abortlagar – i protest mot att en FN-kommitté slagit fast att Peru måste stärka sin nationella förmåga att skydda kvinnors rättigheter, bland annat till abort. Pressfriheten lider alltjämt av baksmälla sedan Alberto Fujimoris tid vid makten, menar Reportrar utan gränser. Bland annat saknas det en lag som kriminaliserar attacker mot medier.

Den andra valomgången hålls den 5 juni.

 

 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV