Den brittiska regeringen har meddelat att de kommer att bistå med två miljoner pund, över 24 miljoner kronor, för att stötta de sjukhus i Gaza där det råder brist på det mesta.
PALESTINA Pengarna kommer att användas till kirurgisk utrustning, sårförband, proteser och behandlingar hos sjukgymnaster.
Den brittiska biståndsministern Penny Mordaunt sa att Storbritannien är “djupt oroad över krisen i Gaza och det hårda trycket på sjukhusen, som nu är nära bristningsgränsen”. Biståndsmyndigheten säger att stödet är utformat för att hjälpa sjukhusen efter en kraftig ökning av antalet skadade det senaste året.
Storbritannien har nyligen också bistått med akuta matleveranser till över 62 000 palestinska flyktingar som riskerar att gå hungriga. Sjukhusen uppges ha haft svårt att hålla jämna steg med det stora antalet palestinier som skadats vid de demonstrationer som nyligen genomförts vid gränsen till Gaza.
Förutom Israels ekonomiska blockad så har de ekonomiska sanktionerna som den palestinska myndighetens president, Mahmoud Abbas, införde 2017 slagit hårt mot Gaza. År av ekonomisk nedgång och konflikter har lett till att hälsovårdssektorn i Gaza saknar viktig infrastruktur och möjligheter till utbildning.
Världshälsoorganisationen uppger att sjukvårdssystemet i Gaza har varit hårt drabbad av den israeliska blockaden som infördes 2007. Återkommande strömavbrott, gammal sjukvårdsutrustning och brist på reservdelar försvårar vårdarbetet.
I juli 2018 meddelade den brittiska regeringen att de skulle fördubbla biståndet avsett för ekonomisk utveckling i Västbanken och Gaza de kommande fem åren. De 38 miljoner pund, drygt 460 miljoner kronor, som de ska bidra med är dock långt ifrån vad som enligt beräkningar krävs för att lindra den humanitära krisen.
Vid ett möte i februari 2018 vid FN:s kontor för samordnaren för fredsprocessen i Mellanöstern uppges Israel ha presenterat en lista på infrastrukturprojekt till ett värde av 1 miljard dollar för att lindra krisen, däribland en avsaltningsanläggning och ett stort projekt med syftet att länka samman Gaza med naturgasfält i Israel.
Enligt FN:s samordningsorgan för nödhjälp, OCHA, är 90 procent av vattnet i Gaza inte drickbart och omkring en tredjedel av livsnödvändiga mediciner är slut i de lager som finns.
Storbritanniens besked kommer samtidigt som våldsamma sammandrabbningar skett mellan Hamas och Israels militär. Protester mot blockaden och demonstrationer vid gränsen till Gaza har lett till ett stort antal dödsoffer.
Enligt Världshälsoorganisationens rapport om hälsosituationen i de palestinska territorierna har 266 människor dödats och 29 130 skadats sedan demonstrationerna vid gränsen inleddes i mars förra året.
Den israeliska regeringen har kritiserats av människorättsorganisationer efter att de hindrat palestinier att söka vård utanför de palestinska territorierna. Human Rights Watch och Amnesty International kräver att de stränga restriktionerna för förflyttningar av människor till och från Gaza hävs. Endast 54 procent av de som ansökte om vård utanför Gaza fick ett godkännande 2017. År 2012 fick 92 procent ett godkännande av de som ansökte om vård utanför Gaza.
USA:s president Donald Trumps besked 2018 om att dra in allt stöd till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA, var ett hårt slag mot sjukvården i Gaza och de 20 hälsocentraler som UNRWA stöttade i Gaza. UNRWA står för vården för majoriteten av de över 1,2 miljoner palestinska flyktingarna i Gaza.
Pierre Krähenbühl, chef för UNRWA, sade i november förra året att UNRWA aldrig förr haft så stora finansiella svårigheter som efter att USA stoppat sina bidrag. Nya bidragslöften från Europa och Gulfstaterna har dock hjälpt organisationen att täcka upp för en del av luckorna.