Kanske har tacofredagen tråkat ut hela familjen en gång för mycket. Då är det dags att laga bao i stället. Bao, eller buns som de också kalllas, är klassisk östasiatisk street food där man fyller en ångkokt vetebulle med till exempel tofu, grönsaker och olika smakrika såser.
Picklad rödlök och gurka
2 dl vatten 1 dl ättika 1½ dl socker 1 rödlök
1-2 tsk sesamolja shichimi togarashi koreanskt chilipulver ½ gurka
• Rör ihop vatten, ättika och socker så att sockret löses upp. Dela upp vätskan i två små skålar. Skiva rödlöken i tunna ringar och lägg dem i ena skålen. Tillsätt i den andra skålen sesamolja och några nypor av till exempel shichimi togarashi eller koreanskt chilipulver. Hyvla sedan i tunna gurkskivor. Låt stå svalt tills resten av maten är klar.
Kimchimajonnäs
1 dl vegansk majonnäs 2 msk kimchi (spara spadet)
salt och peppar
• Blanda majonnäs med kimchi och lite av spadet. Mixa med mixerstav till en slät dressing. Smaka av med salt och peppar.
Mandelsås
1 dl mandelsmör 3 msk vatten 2 tsk agavesirap ½ tsk röd currypasta
½ lime vitlökspulver ingefärspulver
• Blanda mandelsmör, vatten, agavesirap och currypasta. Vispa upp med en gaffel. Pressa i en halv lime och smaka av med en nypa vitlökspulver och ingefärspulver.
Svampfyllning
1 vitlöksklyfta 1 gul lök 1 tsk riven ingefära 500 g svamp (t ex champinjoner) 1 burk hoisinsås (ca 2 dl) 1 dl vatten
• Hacka vitlök och lök fint och fräs tillsammans med riven ingefära. Hacka svampen smått och lägg i pannan och låt fräsa en stund. Häll över hoisinsås och vatten. Låt puttra tills vätskan dunstat och fyllningen är riktigt kletig.
Till servering
ångkokta buns stekta skivor av rökt tofu finriven rödkål finhackad vårlök hackade jordnötter koriander
• Ångkoka bunsen enligt förpackningen och fyll dem med tofu och svamp och variera med de olika såserna och grönsakerna. Toppa med vårlök, jordnötter och koriander.