Startsida - Nyheter

Världens mest kända runsten får ny tolkning

Glöm gotiska kungar och krigiska mansideal. Världens mest kända runsten, Rökstenen i Östergötland, består av en rad poetiska gåtor om solen och om stenen själv.

Per Holmberg, professor i svenska språk vid Göteborgs universitet, har studerat Rökstenen som restes i slutet av 800-talet söder om sjön Tåkern i Östergötland. Stenen är en av de mest kända i världen då runskriften är ovanligt lång och består av över 700 runor. Länge trodde man att runorna handlade om vikingars hjältedåd och ärofyllda gotiska kungar.

– Man har trott att en känd gotisk kung, Theoderik som regerade över resterna av romarriket, var nämnd på stenen, berättar Per Holmberg.

Men de tolkningarna har visat sig vara grundade på nationalistiskt önsketänkande.

– Tidigare tolkningar lanserades vid förra sekelskiftet i en tid då kulturklimatet och samhällsklimatet var präglade av nationalromantiska idéer, säger Per Holmberg.
Redan för tio år sedan ifrågasattes dessa tolkningar av Bo Ralph, professor i nordiska språk. Enligt Bo Ralph handlar gåtan, som man tidigare trott skulle syfta på Theoderik, istället om en kämpe som rider sin häst, nämligen självaste solen. En teori som Per Holmberg har utvecklat vidare.

– Jag har hittat ytterligare argument för att det är just ljuset som de första gåtorna handlar om, berättar han.

En av gåtorna på stenen lyder i den översättning Per Holmberg föreslår ”Vem blev i gryningen sonad genom ett kvinnooffer?”. Svaret på den över 1 000 år gamla gåtan är dagen.

– I den nordiska mytologin är dagen en manlig gud. Dagen har en mor som är natten, berättar Per Holmberg.
Vad gåtans andra två delar handlar om är mer osäkert men enligt Per Holmbergs forskning handlar de om själva stenen och minnesmärket.

– Redan att den första delen får en annan tolkning gör att alla andra tidigare tolkningar försvinner. Finns det ingen gotisk kung i den första så finns det ingen gotisk kung i de andra delarna heller.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV