Åsikterna om den nya upphovsrätten i Europa som EU-parlamentet röstat igenom har inte förändrats efter beslutet. Företagen, organisationerna och kulturskaparna som tryckt på för ett ja är förstås mer nöjda än de som varnat för följderna av beslutet.
”Det här är i grunden ett positivt beslut för alla parter. Det stärker konsumentskyddet samtidigt som det skapar en bättre balans på mediemarknaden mellan de publicistiska medierna och de stora internetplattformarna”, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på mediehusens branschorganisation TU – Medier i Sverige, i ett pressmeddelande.
”Det nya direktivet ökar möjligheterna för att det även i framtiden ska kunna bedrivas högkvalitativ journalistik i hela landet. Direktivet löser inte alla problem, men det lägger en bra grund som vi tillsammans med branschens övriga parter kan bygga vidare på”, fortsätter hon.
Dödar internets själ
Jon Karlung, vd på internetoperatören Bahnhof, jämför tisdagens beslut med brännandet av det stora biblioteket i Alexandria under antiken.
– Det är tragiskt för man dödar på många sätt internets själ. Nätet består inte bara av immaterial- och upphovsrätt och inte heller av ett antal stora amerikanska teknikjättar. Det finns också en annan dimension: användarna, människorna som kan utbyta tankar och idéer genom att införa den här typen av filter skjuter man sönder förutsättningarna för ett fritt och demokratiskt internet, säger han till TT.
– Det här är inget försvar för jättar som till exempel Google. Tvärtom tror jag man underlättar för de stora bolagen eftersom de är de enda som har möjlighet att bygga någon typ av heltäckande filtreringsmekanismer.
Karsten Dyhrberg Nielsen, vd för musikbranschens upphovsrättsorganisation Stim, vill komma bort från skyttegravarna.
Lösningsorienterad diskussion
”Debatten har haft ett mycket hårt tonläge med tunga krafter emot förslaget, men uppslutningen bland både våra egna medlemmar och den kreativa sektorn som helhet har varit väldigt stor. Nu ser vi fram emot en mer saklig och lösningsorienterad diskussion när direktivet ska implementeras i svensk lag”, skriver han i ett pressmeddelande.
Skap, Sveriges kompositörer och textförfattare, välkomnar också onsdagens beslut.
”Å musikskaparnas vägnar vill jag tacka alla medlemmar i Europaparlamentet som i dag valde att sända en stark och positiv signal till framtida generationer som vill skriva, komponera, skapa och kunna tjäna sitt uppehälle på det de skapat”, säger Alfons Karabuda, Skaps ordförande.