Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Medskapande parkbygge fick arkitekturpris

Jubileumsparken i Göteborg utsågs till bästa utemiljö på Arkitekturgalan.

Det blev dubbelt Göteborg på årets Arkitekturgala. Jubileumsparken i Frihamnen kammade hem pris för bästa utemiljö och journalisten Mark Isitt fick kritikerpriset för sina skildringar av Göteborgs stadsutveckling.

På Arkitekturgalan förra veckan tilldelades Jubileumsparken i Frihamnen Sienapriset 2018, som delas ut för bästa utemiljö av fack- och branschorganisationen Sveriges arkitekter. Jubileumsparken är en del i Göteborgs 400-årsjubileum och formas utifrån göteborgarnas önskemål, och det är just detta involverande som gör projektet till en värdig vinnare, enligt juryns motivering:

“Projektet visar betydelsen av att låta fler komma till tals när staden växer och att stödja framväxten av lokala grannskap. Landskapsarkitekturen blir en förändringsmotor som bidrar till social inkludering och framväxt av lokala ekonomier. Vinnaren är en inspirerande förebild för medborgardriven stadsutveckling och utforskar på ett innovativt sätt hållbarhetsbegreppet.”

– Idag får offentliga rum kämpa för sitt utrymme alldeles för ofta. Därför är det extra roligt att Göteborgs stad väljer att anlägga en park för att fira sitt 400-årsjubileum, säger Fredrik Drotte, arkitekt och vice ordförande i Sveriges arkitekter, i ett pressmeddelande.

Arkitekturkritikern Mark Isitt har länge skildrat Göteborgs stadsutveckling. Förra veckanfick han ta emot Kritikerpriset på Arkitekturgalan. Foto: Jonas Malmström

Kritikerpris för folkbildning

Göteborg dök också upp i kategorin Kritikerpriset, som går till den bästa arkitekturanalysen eller insatsen för att stärka det offentliga samtalet om arkitektur och samhällsplanering. Här belönades journalisten och arkitekturkritikern Mark Isitt, som under lång tid bland annat har följt stadsutvecklingen i Göteborg som skribent i Göteborgsposten. I fjol ledde han också programmet Stadsinspektionen i Sveriges radio där han tog sig an svenska städers arkitektur och byggnation.

Han får priset för sin folkbildningsgärning:

“I en tid präglad av populism och stark förenkling populariserar han insiktsfullt vad arkitekturen i all sin komplexitet kan göra och tvekar inte att modigt skilja på vad som är vackert eller fult. I inspektioner av hus och städer folkbildar Mark Isitt i ordets bästa bemärkelse; lyssnar på invånare, stadsplanerare och arkitekter och tillför sin egen kunskap och tydliga värdering med ett klarspråk och en lust till arkitekturen som engagerar.”, lyder ett utdrag ur motiveringen.

– Min ambition har alltid varit att kommunicera arkitektur till en bred publik – utan att för den skull skriva arkitekterna på näsan – att bemyndiga, hjälpa allmänheten att formulera en uppfattning i arkitektur- och stadsplanefrågor. Det låter grandiost, inser jag. Men det kanske man kan tillåta sig nu när man vunnit ett så här ståtligt pris? säger Mark Isitt i en kommentar till priset.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV