I fredags samlades tusentals demonstranter världen över för en skolstrejk för klimatet. I Göteborg fylldes Gustaf Adolfs Torg av personer som strejkade eller stödprotesterade.
– Att man skiter i reglerna och strejkar sänder en signal om att detta är viktigt, säger Olivia Linander, aktivist, student och en av talarna under dagen.
Under fredagen skedde en av de mest omfattade protesterna någonsin mot politikernas otillräckliga agerande i klimatfrågan. På över 2 000 platser i 123 länder världen över genomfördes skolstrejker och manifestationer.
Det var en ruggig fredag i Göteborg, men trots det var Gustaf Adolfs Torg vid 16-tiden fullt av människor som protesterade mot att inte tillräckligt görs för att stoppa klimatförändringarna. Studenter hade ockuperat statyn i mitten av torget och ropade med jämna mellanrum ut kravet på högre klimatambitioner.
På torget blandades studenterna upp av stödprotesterande vuxna, småbarn och representanter från rörelserna Klimatsamling, Extinction rebellion och olika grupperingar som driver på för krafttag i klimatfrågan. Företrädare från Miljöpartiet och Vänsterpartiet syntes i publiken, övriga lokala politiker lyste med sin frånvaro.
Runt 2 000 medverkade
Enligt Hugo Bille, aktiv i Klimatsamling, uppskattades antalet deltagare under dagen till 2 000. Den uppstyrda strejken och arrangemanget pågick klockan 15 till 17, men flera deltog redan innan dess.
Skolelever fanns på plats redan klockan 10 på förmiddagen, bland annat
elever från ett gymnasium på Öckerö.
– Vi frågade om vi fick ledigt för att vara med, men läraren sade att om vi ville strejka så fick vi ta konsekvenserna för det, säger en av eleverna som vill vara anonym.
En av talarna under dagen var Vinus Dubhashi Tiger, en högstadieelev från Sannaskolan.
– Det ekonomiska systemet spelar ingen roll om vi inte klarar klimatet. Vi kan inte ha någon ekonomisk tillväxt om klimatet förstörs. Vi måste agera nu, det är bråttom, skanderade han, till publikens medhåll.
Viktigt men svårt att vara besvärlig
Aktivisten och universitetsstuderande Olivia Linander var också hon en av talarna. Hon började med att applådera ungdomarna som var där under dagen och berättade sedan om vikten av att vara besvärlig.
– Jag tycker egentligen inte om att vara besvärlig och gillar mest när det är skön stämning, så för mig är det svåraste jag gjort att vara besvärlig och säga emot, berättade hon.
Hon berättade också om hur aktivister misstänkliggörs från flera håll.
– Det pratas om att det inte är vi, utan någon annan som står bakom protesterna och strejkandet. Vi får ta mycket skit.
Men hon sade också att det är viktigt att strejkandet fortsätter att vara just en strejkaktion och inte förvandlas till en vanlig demonstration.
– Att man skiter i reglerna, sänder en viktig signal: en signal om att det här är viktigt. Tack för ert mod, avslutar hon.
Nöjda arrangörer
Hugo Bille från Klimatsamling är en av de som var med och arrangerade fredagens event.
– Vi är jättenöjda! Det kom fler än vi hoppats, och faktiskt fler än vi var riktigt förberedda på – våra mikrofoner räckte inte ända ut till kanten på folkhavet! Den 24 maj är det dags igen, och då ska vi ha bättre utrustning så att vi kan vara ännu fler. Globalt sett är vi rätt häpna – 1,5 miljoner deltagare på över 2000 platser i 123 länder, och detta på en vardag, visar på ett massivt stöd för tuffare klimatpolitik, säger han.
Nu är det de ungas tur
Strejken handlar om ungdomarna huvudsakligen, men ändå var talarna till stor del vuxna.
Hur tänkte ni som arrangörer kring det?
”Även om hundratusentals skolungdomar strejkat för klimatet världen över de senaste månaderna, har det varit förhållandevis lugnt i Sverige där allt började. Skolstrejken i Göteborg har mest handlat om vuxna som stödmanifesterat för Greta Thunberg, men i fredags fick vi se mängder av svenska ungdomar träda ut i strejk precis som på kontinenten. Den svenska skolstrejken är ett faktum! Universitetsstudenterna från Göteborgs Universitet och Chalmers har också kraftsamlat oerhört inför den här demonstrationen, så nu ser vi fram emot att kliva åt sidan och låta de unga styra planeringen av nästa strejk. Då kommer vi också att få se fler unga talare. Klimatsamling kommer förstås fortsätta stödja rörelsen på alla sätt vi kan, men nu måste det ske på de ungas villkor”, skriver Hugo Bille i ett svar till Syre Göteborg.
Fridays for future
Inspiratören till skolstrejkerna på fredagar är 16-årige Greta Thunberg, som sedan i somras har skolstrejkat utanför riksdagshuset i Stockholm varje fredag. Hon tänker inte sluta förrän svensk politik är i linje med det globala Parisavtalet om klimatet från 2015.
Hennes engagemang har spridits världen över och hon har inspirerat till skolstrejker i hela världen, varit talare vid stora politiska event och nominerats till Nobels fredspris. För att följa aktiviteterna kolla in #fridaysforfuture #climatestrike
Fredagen den 15 mars var en global kraftsamling, som enligt 365.org, var den största klimatmanifestationen någonsin, med över 1,5 miljoner strejkande skolelever (enligt Greta Thunberg själv).
Nästa stormanifestation är planerad till 24 maj.