Moderaterna sköt sig själva i foten flera gånger och saknade ett tydligt övergripande politiskt budskap, enligt partiets eftervalsanalys.
Analysgruppen ger också Centerpartiet en del av skulden för att M missade två av sina tre huvudmål i valet.
Analysen, som letts av riksdagsledamoten Mats Green, listar sju händelser som bidrog till det dåliga resultatet i valet, sju händelser som också fortsätter att påverka Moderaterna.
Den första var förre statsministern och M-ledaren Fredrik Reinfeldts, och partiledningens, ”självvalda” beslut att avgå på valnatten 2014. Sedan kom Decemberöverenskommelsen, det tydligaste exemplet på att viktiga beslut inte har förankrats i partiet före klubbslag, enligt analysen. Till avgörande händelser nämns också beskedet om att samtala med SD 2017, partiledarbytet samma år och Centerpartiets beslut att gå med regeringen om ensamkommande våren 2018.
”Centerpartiets beslut splittrade Alliansen i en av mandatperiodens viktigaste frågor mindre än ett halvår före valet”, skriver valanalysgruppen.
M hade tre huvudmål inför valet: bilda Alliansregering, göra ett bättre valresultat i riksdagsvalet än 2014 samt att bilda fler Alliansstyren i regioner och kommuner. Bara det om fler Alliansstyren lokalt och regionalt infriades. I riksdagsvalet backade partiet med 3,5 procentenheter, övriga Allianspartier ökade.
Lärdomar att dra
Gruppen anser att minst tre lärdomar finns att ta fasta på för partiet.
En är att Moderaterna måste ”bejaka sitt liberalkonservativa idéarv”, nedkokat till frihet under ansvar. Andra partier ska inte tillåtas tala om vad M är och inte är, medan partiet självt hukar defensivt om det konservativa arvet.
Förtroendet för M måste stärkas. I valet 2018 var många väljare, enligt analysen, osäkra på vad Moderaterna stod för, i regeringsfrågan såväl som hur hållbar omläggningen av migrationspolitiken var.
”Dessutom saknades ett övergripande tydligt politiskt budskap” skriver gruppen och anser att Moderaterna ska placera sin sakpolitik till höger om mitten.
Det duger inte heller att partikansliet ”ritas om” varje gång partiledningen skiftas, det främjar inte långsiktighet och stabilitet.