Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Fruktavfall blir ätbar bioplast i Borås

Veronika Bátori som forskar om resursåtervinning vid Högskolan i Borås, har tagit de första stegen mot engångsartiklar och bioplastfilm från fruktavfall.

Engångsartiklar kan vara miljövänliga. Vad sägs om en mugg som du kan äta upp efter att ha druckit ur, eller en lunchsmörgås som packats in i plastfilm gjord av äppelrester? Forskning vid Högskolan i Borås visar att det är möjligt att göra plast av fruktavfall.

I sin doktorsavhandling beskriver Veronika Bátori vid Högskolan i Borås hur hon har tillverkat bioplast av avfall från apelsiner och äpplen. Syftet är bland annat att minska problemet med engångsartiklar i naturen.

Hon har använt två metoder. Den ena går ut på att framställa en lösning som får torka till en tunn biobaserad film, som till exempel skulle kunna användas till att förpacka mat eller bli påsar för matavfall.

Enkel process

Med den andra metoden har hon skapat produkter av avfallsmassan i en 3D-skrivare. Hon beskriver processerna som enkla. Materialen beter sig lite olika, och apelsin och äpple kunde också blandas, och produkten från äppelpressmassan blev också godare. Alla produkter är dessutom glutenfria.

Lite barnsjukdomar har produkterna dock. Till exempel löses materialet upp i vatten, vilket inte är så bra när man ska göra en mugg. Därför behövs mer forskning, konstaterar hon, men hoppas ändå att produkter kan vara ute på marknaden inom mindre än tio år.

– Jag skulle gärna hitta ett företag som kan hjälpa mig att utveckla produkterna, men just nu finns det inga planer för ett andra steg, säger Veronika Bátori till TT.

Viktig fråga

Det är viktigt att utveckla material som kan ersätta plasten i engångsförpackningar, säger Veronika Bátori, och tror att tekniken inte är långt borta. Liknande forskning har pågått under många år.

– Men vår är annorlunda eftersom vi har använt avfallsmaterial. Det pågår många diskussioner om mat, bränsle, matproduktion och odlingsmark, och ur det perspektivet tror jag framtiden ligger i biprodukter från avfall.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV