”Illasinnade anklagelser” kallar Kinas vice utrikesminister den kritik som riktats mot landets läger där över en miljon kinesiska muslimer har blivit placerade.
KINA försvarar vad de själva kallar för omskolningsläger i Xinjiangprovinsen där över en miljon människor från muslimska minoritetsgrupper, framför allt uigurer, har blivit internerade.
Under ett tal i Genève i Schweiz där FN:s råd för mänskliga rättigheter hade sammanträtt kallade landets vice utrikesminister Le Yucheng kritiken som riktats mot lägren för ”illasinnade anklagelser mot frivilliga arbetsläger”.
Villkorar besök
Under sammanträdet krävde Norge att FN skulle få tillgång till området för att undersöka lägren. Kinas utrikesdepartement har tidigare svarat med att de kan tänka sig att släppa in observatörer från FN och hävdar att det är möjligt, men bara om det sker på Kinas villkor och i linje med landets lagar och regler. Myndigheterna hävdar också att journalister har möjlighet att besöka området, men de som har försökt har i regel stoppats.
USA:s utrikesminister Mike Pompeo sade att Kina står i en klass för sig när det amerikanska utrikesdepartementets årliga rapport om människorättsbrott världen över presenterades tidigare i veckan.
Michael Kozak, chef vid det amerikanska utrikesdepartementets människorätts- och demokratiavdelning sade att Kinas behandling av muslimer utgör de värsta människorättsbrotten i världen sedan 1930-talet.
Pekar på terrorism
Kina hävdar att lägren är motiverade med anledning av religiös extremism i områden och för att stävja terrorism och separatism.
– När antiterrorsituationen förbättras kommer omskolningsprogrammen gradvis att trappas ned, säger Le Yucheng, som vidare hävdar att Kina med lägren förhindrat spridning av terrorism i världen.
FN:s kommitté för avskaffande av rasdiskriminering beräknade i höstas att över en miljon människor placerats i lägren, medan andra oberoende bedömare gör gällande att det är fler än så.