Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Bättre skydd för husdjur

Nya lex Maja ska göra det möjligt att bryta sekretessen och anmäla om djur far illa.

Den första april blir det möjligt för vårdpersonal att anmäla misstänkt vanvård av djur. Lagen är uppkallad efter katten Maja som dog efter att ha lämnats ensam i elva dygn. Men om hon skulle ha räddats av sin egen lag är inte säkert.

Våren 2017 röstade riksdagen igenom en ny lagstiftning som gör det möjligt för vårdpersonal att anmäla misstänkt vanvård av djur. Den första april träder den nya lagen i kraft, som är en del av Offentlighets- och sekretesslagen.

2016 dog katten Maja av svält då hennes ägare låg på sjukhus. Hemtjänsten valde att inte göra någonting, med hänvisning till sekretessbestämmelser, trots att de visste att Maja fanns i lägenheten. Därav har den nya lagen kommit att kalllas lex Maja.

Svenska kattskyddsförbundet (Svekatt) har länge jobbat för att få igenom en lagändring, men är oroliga över att resultatet kan innebära att katten Maja inte hade räddats av sin egen lag.

– Den nya lagen säger att sekretessen får brytas om djuret tydligt utsätts för vanvård eller misshandel, alternativt uppenbart uppvisar symtom på sjukdom eller är allvarligt skadat. Maja var inte sjuk eller vanvårdad. Hon blev lämnad ensam, vilket är något helt annat. Frågan är om Maja hade fått hjälp även om den här lagen hade funnits då. I den nya lagen saknas att sekretessen får brytas när djuret lämnas ensam utan tillsyn, säger Ewa Edström, ordförande på Svekatt.

Regeringen skrev dock i propositionen till lagförslaget: ”Om djuret inte har tillgång till foder och vatten kan redan någon eller några dagar utan tillsyn vara tillräckligt för att djuret ska fara illa. Dessa situationer kan enligt regeringens bedömning anses omfattas av uttrycket tydlig vanvård.”

– Vi hoppas att sunt förnuft får råda vid tolkningen av den nya lagen så att ett djur aldrig mer ska behöva hamna i samma situation som Maja. Men vi är oroliga för att lagstiftaren missat en viktig bit här, säger Ewa Edström.

Den första april träder lagen i kraft, och Ewa Edström på Svekatt hoppas att vårdpersonal ska börja utnyttja lex Maja vid behov, vilket skulle kunna hjälpa många djur.

– Om lagen ska göra någon skillnad kräver det att sjukvårds- och hemtjänstpersonal verkligen gör anmälan när de stöter på djur som far illa. Om det blir som vi hoppas kommer många utsatta djur få vård och en chans till ett bättre liv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV