Startsida - Nyheter

Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

Isabella Lundgren spelar på Pustervik imorgon.

9 mars

Konst: Performance: Wathiq Al-Ameri

Wathiq Al-Ameri är en irakisk konstnär bosatt i Zürich. Publiken kommer få uppleva en performance som delvis handlar om att finna ett material med vilket han kan bli ett, för att sedan kombinera detta med aktuella frågor om den plats där hans performance äger rum.
Tid: 15.00–16.00
Plats: Röda sten
Kostnad: Gratis.

Teater: Gemenskapen

Vilgot bjuder in oss i cirkeln och drar igång sin samtalsgrupp Gemenskapen. Han är övertygad att det är genom att berätta om sina rädslor och hemligheter man kan upptäcka ljusets väg. Fyra vilsna själar, med olika beroenden och överlevnadsstrategier anmäler sig. Spelas till och med den 7 april.
Tid: 18.00
Plats: Teater Trixter
Kostnad: 90–180 kronor.

Musik: Isabella Lundgren

Isabella Lundgren (bilden) är en av Sveriges främsta jazzsångerskor. Hon har släppt tre kritikerrosade album i Sverige och fyra i Japan. Hennes skiva Where is home blev Grammisnominerad 2016. År 2015 fick Isabella Sveriges radios jazzkatt som årets musiker. Hon är också krönikör i Sveriges jazzradio.
Tid: 20.00
Plats: Pustervik
Kostnad: 240 kronor.

Film: Zigenarlägret flyttar till himlen 

Zigenarlägret flyttar till himlen är en dramatisk kärlekshistoria mellan den romska flickan Rada och hästtjuven Loiko Zobar, som 1976 sålde otroliga 64,9 miljoner biobiljetter i Sovjetunionen. Med romsk musik och intensiva dansscener är den som gjord för att ses igen på bio.
Tid: 20.30–22.10
Plats: Bio Roy
Kostnad: 95–115 kronor.

10–12 mars

Barnteater: Musen och äpplet

Mus längtar efter det fina röda äpplet som hänger i trädet. De andra djuren försöker också lägga beslag på den härliga frukten på olika sätt. Mus bara sätter sig ner, för att i lugn och ro vänta på att det smaskiga äpplet ska mogna och falla till marken. Fritt efter Stephen Butlers bok. Från två år.
Tid: 14.00–14.30, 10 mars, 09.15 och 10.30, 11–12 mars
Plats: Frölunda kulturhus
Kostnad: 60 kronor.

På söndag, den 10 mars, arrangerar Kulturhuset Kåken en familjedag med våren i fokus. Barnen kan testa att sätta fröer.

10 mars

Familjedag: Skön grön vår

Solen hjälper oss att sätta igång våren och vad passar då bättre än att börja odla? Ta med egen kruka, glasburk eller plåtburk. Kåken står för dekorationsmaterial, frön och jord med mera. Barnen kan också lyssna till sagor i sagorummet och gå på tipspromenad med kluriga vårfrågor.
Tid: 12.00–15.00
Plats: Kulturhuset Kåken
Kostnad: Gratis.

11 mars

Klassikerprat: Kronos av Witold Gombrowicz

Witold Gombrowicz är en av den europeiska 1900-talslitteraturens centralgestalter. I slutet av 60-talet gavs hans dagböcker ut, men vad ingen då visste var att Gombrowicz parallellt förde en annan hemlig dagbok: Kronos. Föreläsare och samtals­ledare är Irena Grönberg, översättare.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad. Gratis.

Teater: Under (är jag) bar

Glömda ängsmarker och minerad terräng kartläggs i en bejublad teaterföreställning om vaginan. Bland snippor, buskar och Bartholins körtlar försöker våtmarksforskarna Mia Westin och Charlotte Lindmark reda ut frågor som: Hur mår vaginan i dagens samhälle? Vad ska den användas till?
Tid: 18.30–20.00
Plats: Frölunda kulturhus
Kostnad: 120 kronor.

12 mars

Föredrag: Miljonprogrammets uppgång och (för)fall

De svenska miljonprogramsområdena byggdes dels för att lösa bostadskrisen dels för att med hög standard och värdighet realisera ambitiösa planeringsideal. Verkligheten blev dock i många fall en annan, till viss del med försämrade levnadsvillkor. Med Irene Molina, professor i kulturgeografi.
Tid: 15.00–16.00
Plats: Stadsmuseet
Kostnad: 0–60 kronor eller årsbiljett.

Irene Molina. Foto: Claudio Bresciani/TT

Film: The ghosts in our machine

I samarbete med Café Planet och Frilagret visar Djurens rätt Göteborg dokumentären The ghosts in our machine, som belyser de annars osynliggjorda djurindivider som utnyttjas inom olika näringar. Filmen är en personlig och intim skildring, där vi följer fotografen Jo-Anne McArthur.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Frilagret
Kostnad: Gratis.

På tisdag, den 12 mars, visas filmen The ghost in our machine på Frilagret, om hur vi utnyttjar djuren i olika verksamheter. Foto: Claudio Bresciani/TT

Konst: Artist talk: Emma Kohlmann

Emma Kohlmann är en amerikansk konstnär vars akvareller ifrågasätter stereotyperna av porträtt, den typiskt manliga bilden av nakenhet och de traditionella könsnormerna. I konstnärssamtalet berättar Emma Kohlmann om sin konst som visas på Nevven Gallery med vernissage den  13 mars.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Film: Exit: Leaving extremism behind

Norska filmskaparen Karen Winther, som i tonåren var aktiv i både vänster- och högerextrema grupper, besöker andra avhoppare i USA, Tyskland, Frankrike och Danmark. Exit visar vad våld kan göra med en människa och vad orsakerna är bakom att människor dras in i extremistiska grupper. Tid: 19.00–20.30
Plats: Folkteatern
Kostnad: 60–80 kronor.

Mode: Hållbara kläder

Sandra Jildenhem, utbildad på Textilhögskolan i Borås, berättar om kläder och hållbarhet. Vilka material är bättre och sämre miljömässigt? Hon tipsar även hur vi bäst sköter våra plagg och vilka egenskaper de vanligaste materialen har. Jordens Vänner och Naturskyddsföreningen deltar.
Tid: 19.00–20.30
Plats: Majornas bibliotek
Kostnad: Gratis.

Dans: So sorry

So sorry är en intim föreställning förpackad i maxad stjärnestetik där BamBam Frost tillsammans med två andra dansare bjuder oss på en hommage till afroamerikansk populärkultur. I verket undersöker hon historien bakom och rötterna till dess bilder och danser. Den 13 mars visas skolföreställning.
Tid: 19.00–20.00
Plats: Stora teatern
Kostnad: 175 kronor.

13 mars

Samtal: Att fly – Samira Motazedi

Efter att ha dömts till döden för brott mot den islamiska regimens regelsystem flydde Samira Motazedi från Iran till Sverige. 2017 släppte hon boken En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran. Olav Fumarola Unsgaard, kulturjournalist och förlagsredaktör, leder samtalet.
Tid: 16.00–18.00
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Konstvernissage: Avskärmad

Med utgångspunkt från Freuds teori om att människan är som ett isberg, där vi endast är medvetna om tio procent om oss själva, har konstnären Linnea Nordenberg i utställningen Avskärmad lekt med tanken om att vi ska kunna möta vårt omedvetna. Visas till och med den 16 mars.
Tid: 17.00–20.00
Plats: Frilagret
Kostnad: Gratis.

After work med forskare: Britternas brexit

Vad händer när Storbritannien ska lämna EU den 29 mars? Ingen vet. Kanske blir det en hård Brexit, en mjuk Brexit eller ingen Brexit alls. Folkuniversitetet och Samhällsvetenskapliga fakulteten vid GU bjuder in till ett samtal med bland andra Adrian Hyde-Price, professor i statsvetenskap.
Tid: 17.00
Plats: Pustervik
Kostnad: Gratis.

Föredrag: Bekämpa klimatförändringarna

Hösten 2015 antog FN:s medlemsländer 17 globala mål för hållbar utveckling. I en serie föreläsningar har Ekocentrum uppmärksammat alla målen. Nu djupdyker man i mål 13: Bekämpa klimatförändringarna. Inbjuden talare är Deliang Chen som pratar om klimat och IPCCs arbete.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Ekocentrum
Kostnad: Gratis.

Samtal: Vad äter vi om 50 år?

Vår matkonsumtion i dag är ohållbar. Om vi flyttar oss 50 år fram i tiden, hur ser vår mat ut då? Varifrån kommer den och hur har den odlats? Vad äter vi? Kom och bli inspirerad och få nytt hopp av vår panel av kunniga matspecialister. Med bland andra Gunilla Eitrem och Erik André.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: 60 kronor eller klubbkort.

Film: Lucky one

Vincent arbetar långa nätter i Paris undre värld, men när han oväntat får ansvaret för sin tonårsdotter Adina får tillvaron ett nytt ljus. Han slits mellan sina destruktiva plikter och viljan att vara en bra pappa. En dag händer något som ställer allt på sin spets. Regi av Mia Engberg.
Tid: 18.15–19.30
Plats: Hagabion
Kostnad: 90 kronor.

14 mars

Föredrag: Svenska fjällrävsprojektet

Fjällräven är en art som under lång tid varit på randen till utrotning. Karin Norén och Johan Wallén från Stockholms universitet besöker Naturhistoriska museet och presenterar de senaste rönen från Svenska fjällrävsprojektet, i samarbete med organisationen Svenska fjällklubben.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Naturhistoriska museet
Kostnad: Gratis.

Hur ser situationen ut för den svenska fjällräven? Naturhistoriska museets inbjudna samtalar kring ämnet på torsdag den 14 mars. Foto: Gorm Kallestad/TT.

15 mars

Teaterpremiär: Klipp han

Klipp han är en inblick i verkligheten, i dödsskjutningarna som drabbar unga i landets utsatta områden. Hör berättelserna från dem som är inblandade i skjutningarna. Hur blir man den som tar upp en pistol och skjuter ett barn i huvudet? Föreställningen spelas till och med den 28 mars.
Tid: 18.30–20.00
Plats: Folkteatern
Kostnad: 140–230 kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV