”Katastrof. Alla tankar rör bostäder, detta är det stora problemet för oss nyanlända”, säger William som bor med flera andra personer i en trea i Stockholmsområdet. Om en månad måste William, som egentligen heter något annat, flytta igen. Just nu bor han med två andra personer som han inte kände sedan tidigare.
– Det är inte okej, men bättre än hur jag bott tidigare. Hyran är 4 000 kronor i månaden, det är billigare än de 5 000–6 000 jag fått betala för att bo i delade lägenheter, säger han.
William, som är drygt 30 år, kom ensam som flykting till Sverige från Syrien för tre och ett halvt år sedan. Han riskerade att bli inkallad som soldat i kriget, men bestämde sig för att fly. Hans familj är kvar i Damaskus, och han vet att han inte kommer att få träffa dem förrän tidigast när kriget är över.
Nu bor han i Sverige, talar svenska, har kommit in i samhället och börjat jobba. Han har just fått nytt jobb som ekonom, som han utbildade sig till i Syrien. Men det är bostadssituationen som gör livet här svårt för honom.
– Man tänker på bostad hela tiden. I stället för att till exempel plugga eller lära sig språket. Det är katastrof. Politikerna kanske kan göra något åt det, men de vill nog inte.
Hyr i tredje hand
Han berättar att han och de andra i lägenheten hyr i tredje hand. Antagligen vet varken den allmännyttige hyresvärden eller lägenhetsinnehavaren om att lägenheten hyrs ut som så kallat madrassboende, där flera bor tillsammans och hyr av andrahandshyresgästen.
– De flesta i min situation är nyanlända och har etableringsplan, och de flesta är unga män. Där jag bor nu bodde en svensk kille ett tag, men han flyttade.
Han kan dock inte vara folkbokförd i lägenheten. Därför hyr han också en folkbokföringsadress av en privatperson i Stockholmsområdet för 500 kronor i månaden. Någon tar emot hans post. Om den personen hyr ut folkbokföringsadressen till fler personer vet han inte.
Man måste ha en adress. Jag får hämta min post då och då. Om något verkar viktigt fotar han och skickar bild på breven till mig.
Betalade för andrahandskontrakt
Han drömmer om en egen bostad.
Först när jag kom till Sverige bodde jag på ett asylboende i några månader, men jag vill integreras och komma in i samhället. Jag fick tag i en lägenhet i andra hand, men betalade 10 000 kronor för andrahandskontraktet. Som nyanländ visste jag inte hur det fungerar i Sverige.
Lägenheten låg i ett litet samhälle i norra Sverige – ändå kunde den som hyrde ut i andra hand ta betalt för själva kontraktet.
– Själva hyran var i alla fall okej, den kostade bara 4 500 kronor i månaden. Men det skulle behövas mer information om hur hyresmarknaden fungerar.
Han berättar att det är Facebook som gäller för nyanlända som söker bostad. Det finns grupper där platserna i lägenheterna annonseras. Kanske vore det bra om information om hyresmarknadens regler också fanns på Facebook, funderar han.
Efter flera boenden i norra Sverige, och perioder helt utan bostad, kom han hösten 2017 till Stockholm för att jobba. Då blev bostadssituationen riktigt jobbig. Han har flyttat runt, och bott trångt i små lägenheter tillsammans med en massa främmande människor.
– Det har varit hemskt ibland. På ett ställe var de uppe hela nätterna, det var ljud hela tiden och alla rökte inomhus, säger William.