I en ny rapport listar hjälporganisationen Care de tio humanitära kriser som fick minst uppmärksamhet förra året.
MEDIA/KRISER ‒ Vi ser mer och mer komplexa och kroniska kriser som konkurrera om allmänhetens uppmärksamhet, säger Caroline Kende-Robb, generalsekreterare för organisationen.
Enligt henne finns det en direkt koppling mellan mediebevakning och de summor som går till humanitärt bistånd och möjligheten att skapa politiskt tryck för att skydda de som är i nöd.
‒ Med bristen på internationell uppmärksamhet riskerar de kriser som knappt rapporteras att helt gå under radarn, säger hon.
Enligt en nyligen genomförd undersökning uppgav 61 procent av de svarande från 12 länder att det finns för många humanitära kriser i världen för att kunna följa utvecklingen. Mer än hälften upplevde att de hörde samma historier från samma länder.
Över 132 miljoner människor världen över är drabbade av svårigheter till följd av naturkatastrofer och konflikter.
Matkrisen i Haiti under förra året var en av de händelser som fick minst uppmärksamhet i medierna. Av en miljon artiklar som publicerades mellan januari och november förra året var det endast 500 som handlade om situationen i Haiti.
Haiti är ett av de länder i världen där bristen på mat är som störst ‒ mer än hälften av befolkningen lider av hunger. Förutom hotet från orkaner har torka lett till mindre skördar och att familjer ställts utan något att äta. Nästan tre miljoner människor i landet är i behov av humanitär hjälp.
Marie-Melia Joseph, som har åtta barn, berättar för hjälporganisationen Care att allt de äger är en liten bit mark och lite pengar för att skaffa fram mat.
‒ Vissa dagar är bättre än andra, men jag kan inte komma ihåg den sista anständiga måltiden vi ätit, säger hon.
Enligt 2019 Climate Risk Index hamnar Haiti på fjärde plats när det gäller de länder i världen som är mest drabbade av extrema väderhändelser. Dessutom lever en majoritet av befolkningen i fattigdom ‒ med inkomster på under två dollar per dag.
I Etiopien ledde en upptrappning av våldsamheter till att över en miljon människor tvingades att lämna sina hem. Torka och brist på mat har också lett till att många familjer får kämpa för sin överlevnad.
Tharanga Yakupitiyage/IPS