16 februari
Konstvernissage: Metamorphoseon
Konstnären Kristin Ylikiiskilä Broberg utforskar omklädningsrummet. Rummet rymmer, förutom svettdoft, undvikande blickar och många personliga berättelser, en rad aktuella frågor kopplade till livet och samhället. Flera programpunkter undersöker och belyser det ständigt aktuella temat.
Tid: 13.00–16.00
Plats: Frölunda kulturhus
Kostnad: Gratis.
Musik:Hannah Alvå + W3bben
Hannah Alvå är en elektronisk konstnär som kombinerar ljud med video och poesi. Hon presenterar en spelning med både gammalt och nytt, mycket dansant, mycket kritiskt. W3bben är ett band som skapar maniskt melodiösa dängor i ett vardagligt universum av lust och ångest.
Tid: 19.00–20.30
Plats: Frilagret
Kostnad: Gratis.
Teater: Anteckningar från ett källarhål
Göteborgs dramatiska teater bjuder in till en nyskriven scenversion av Anteckningar från ett källarhål av Fjodor Dostojevskij. En man med grandios självuppfattning isolerar sig från omvärlden. Hans livshållning utmanas när han oväntat möter kärleken. Spelas till och med den 7 april.
Tid: 19.00
Plats: Göteborgs dramatiska teater
Kostnad: 220 kronor.
Musik: These Heavy Clouds
These Heavy Clouds är varken ett band, en föreställning eller en performanceakt. Samtidigt är det allt det där. Sabina Wärmes These Heavy Clouds bjuder på en konsert som är baserad på elektroniska poplåtar men vi får följa med ner in i låtarna, vi får leva i dom och veta historien bakom.
Tid: 19.30–20.30
Plats: Folkteatern
Kostnad: 120 kronor.
17 februari
Musik: Ebi
Konserthuset får besök av den iranska sångaren och stjärnan Ebrahim Hamedi, känd bättre som Ebi för sina miljoner fans över hela världen. Ebis passion för alla genrer av musik har alltid lett honom framåt, att ständigt utveckla sin musik och låta sig påverkas av sin omgivande tid och plats.
Tid: 20.30
Plats: Göteborgs konserthus
Kostnad: 700–1 400 kronor.
18 februari
Litteratur: Erling Kagge
Erling Kagge är den filosofiske äventyraren som blev den förste att nå de tre polerna – Sydpolen, Nordpolen samt toppen av Mount Everest. I sin essäistiska bok Att gå: ett liv i rörelse utforskar han gåendet – att gå är motsatsen till att hålla ett högt tempo och därför det mest radikala vi kan göra.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.
19 februari
Tisdagsklubben: Hemliga kliniken
Lina Lönnberg, psykolog, och Anne Johansson journalist, berättar om Rosengrenska stiftelsens mottagning för papperslösa och arbetet för mänskliga rättigheter. Med utgångspunkt i Anne Johanssons bok Hemliga kliniken berörs också avgörande skeden i svensk flyktingpolitik.
Tid: 15.00–16.00
Plats: Stadsmuseet
Kostnad: 60 kronor eller årsbiljett.
Samtal: På spaning efter intellektuell hederlighet
Har brist på intellektuell hederlighet bidragit till vår tids faktaresistens, kunskapsbubblor och åsiktskorridorer? Fenomen som arbetskrafts kloning, förment folklighet och bildningsförakt är numera starka i Sverige. En panel diskuterar dessa ämnen på Göteborgs stadsteater.
Tid: 19.00–21.00
Plats: Göteborgs stadsteater
Kostnad: Gratis.
20 februari
Föredrag: Islam i Sverige – de första 1300 åren
På mindre än 100 år har Sveriges muslimska befolkning gått från att vara en handfull individer till hundratusentals människor. Men kontakter och relationer mellan vad vi i dag kallar Sverige och muslimska kulturer sträcker sig tillbaka till vikingatiden. Med religionsvetaren Simon Sorgenfrei.
Tid: 18.00–19.30, 20 februari
Plats: Blå stället
Kostnad: Gratis.
Teater: Framtiden
Framtiden är en stand up som handlar om strukturer, hierarkier och toaletter. Vem har tillräckligt mycket pondus för att få en egen toalett uppförd åt sig?
I sina verk dekonstruerar och leker Anna Pettersson ofta med männen, myterna, legenderna – Strindberg, Ibsen och Bergman.
Tid: 19.00–20.00
Plats: Stora teatern
Kostnad: 175 kronor.
Musik: Tetra
Tetra består av fyra sångerskor från Göteborg med samma lust att dela sånger med varandra. Alla har de mångårig erfarenhet av att sjunga sånger från olika folkmusikaliska traditioner. Möt arabisk och grekisk ornamenterad sångstil, Haitipuls och nordiskt gung, samt fira Grammisnomineringen.
Tid: 20.00
Plats: Musikens hus
Kostnad: Gratis.
Samtal: Vi håller oss på jorden
Maja Rosén och Samuel Plumppu från nätverket Vi håller oss på jorden! gästar Ekocentrum. Deras kampanj Flygfritt 2020 syftar till att vi bör ta ett gemensamt ansvar för att minska vårt flygresande och samtidigt visa politikerna att det är många som är beredda att förändra sin livsstil.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Ekocentrum
Kostnad: Gratis.
Samtal: Höga hus
Höghus och skyskrapor väcker ofta mer debatt än andra byggnader – varför? I en paneldebatt med bland andra Gert Wingård och Ola Serneke diskuteras frågan ur olika perspektiv. Debatten är en del av ett boksläppsevenemang för den nya antologin Hus mot himlen – Hållbar hybris?
Tid: 19.00
Plats: Pustervik
Kostnad: Gratis.
Musik: Avishai Cohen möter Bohuslän Big Band
Trumpetaren Avishai Cohen, ursprungligen från Israel, har skapat sig ett namn på den internationella jazzkartan för sitt unika sound och för att vara en ständigt kreativ musiker och kompositör – öppen för flertalet förgreningar inom jazzen, aktiv både som bandledare och bandmedlem.
Tid: 20.00
Plats: Nefertiti
Kostnad: 180 kronor.
21 februari
Vernissage: The Face of God
Naturhistoriska museet bjuder in till vernissage av nya utställningen The Face of God. Utställningen utforskar spänningen mellan fiktion och fakta, konst och vetenskap, historia och samtid samt text och föremål. Träffa Studio Mold, gruppen bakom utställningen. Vernissagen följs av panelsamtal.
Tid: 17.15–19.00, 21 februari
Plats: Naturhistoriska museet
Kostnad: Gratis.
Samtal: Reni Eddo-Lodge
Reni Eddo-Lodge är journalist inriktad på feminism och strukturell rasism. I sin prisbelönade debut, Varför jag inte längre pratar med vita om ras, skriver hon om sin ilska över att det offentliga samtalet formuleras av dem som själva aldrig påverkats av rasism. I samtal med Salem Yohannes.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.
Tema modersmål: Tore Otterup
Tore Otterup är fil.dr. och före detta universitetslektor i svenska som andraspråk vid Göteborgs universitet. Han har under många år varit involverad i lärarutbildningen i svenska som andraspråk. Denna kväll behandlas flerspråkighet som resurs, både ur ett samhälles och en individs perspektiv.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Biskopsgårdens bibliotek
Kostnad: Gratis.
Dans: Förvandlingen/Muodonmuutos
I Kafkas Förvandlingen får familjelivet sig en törn när familjens enda son och försörjare en morgon förvandlas till en jättelik insekt. Hur mycket kan ens nära förändras, innan vi slutar att känna igen och älska dem? En föreställning av den finlandssvenska koreografen, dansaren och regissören Carl Knif.
Tid: 19.00–20.30
Plats: Stora teatern
Kostnad: 150 kronor.
Musik: Lina Nyberg Band
Jazzkväll med sångerskan som går över gränser och skapar viktig, kreativ musik tillsammans med ett band bestående av tunga namn från den svenska jazzscenen. Lina Nyberg har byggt en karriär på väl avvägda samarbeten, med bland andra Esbjörn Svensson, och den egna katalogen med älskad jazz.
Tid: 19.30–20.30
Plats: Folkteatern
Kostnad: 140–230 kronor.
22 februari
Film: Okänd soldat
Bio Roy visar den finska publiksuccén Okänd soldat i fullängdsversion. Originalversionen är tre timmar lång och Aku Louhimies filmatisering är den största filmproduktionen i Finlands historia. Filmen är baserad på Väinö Linnas roman med samma namn, en bok som blev hans genombrott.
Tid: 17.30
Plats: Bio Roy
Kostnad: 105–125 kronor.